На пресконференция кметът на Община Кюстендил представи бюлетините, чрез които жителите на общината ще имат възможност на 30 Октомври да изкажат своето мнение относно повишаването на данъка върху недвижимите имоти и повишаването на такса битови отпадъци.

Бюлетините за града и селата са различни, различно е и увеличението. Предложението е за селата данъка и таксата да се променят от 1,4 промила на 3,9 промила, а в града от 1,4 промила на 1,9 промила. Сметките показват, че при средна данъчна оценка за жилищата в града 22 150 лв. увеличението ще е с 11 лв. на година, което като увеличение на ден е 3 стотинки, а за селата при средна данъчна оценка от 3 900 лв. увеличението ще бъде с 9, 75 лв. за година, а на ден също 3 стотинки.

"Бюлетините прозират и за това молбата ми е да ги сгъвате на 4 за да се запази тайната на вота, ако някой се притеснява. Няма да има пликове. Вечерта съобразно протоколите ще обявим резултата." поясни кметът Петър Паунов.

Гласуването ще бъде на 30 Октомври 2021 г. от 8 до 18 ч. в местата където се гласува по адрес, като там където са били няколко избирателни секции сега ще бъде само една и то на открито. С провеждането на общественото допитване са ангажирани служителите на общинската администрация и Общински съвет Кюстендил.

Ако бъдат приети предложеното увеличение на ставки за данък върху недвижимите имоти се очаква увеличение на приходите от годишен облог с около 600 000 лв. По думите на Каратова това ще даде малко по-големи възможности за справяне с проблемите, които има не само общината, но и всички граждани.