След дву-месечно прекъсване заради Извънредното положение, кюстендилската "Чифте баня" отново работи.

"Банята е построена по време на войната 1913 г. Открита е официално през Януари 1914 г. и до 13 Март 2020 г. банята е работила непрекъснато. Сега за пръв път във връзка с Извънредното положение банята беше затворена. От 3 Юни вече е отворена с работа на всички съоръжения вътре - басейни, корита и вани. Работи вече пълноценно." разказа директорът на Общинско предприятие "Хигия" Саша Миланова.

Работата на "Чифте баня" е съобразена изцяло с изискванията на РЗИ. Работниците използват маски и ръкавици.

снимка: Ярослав Ставрев

Прави се дезинфекция, както на подовете така и на помещенията вътре, гардеробчета, пейки и леглата в кабините. На входа има поставени деизнфектанти за клиентите, но те естествено няма как да бъдат с маски в мокрите помещения.

"Чаках с нетърпение, защото вкъщи нямаме тия условия. Живея в Лозно и само колко летно време да се махне потта. Много е хубаво. И басейна и минералната вода, всичко е много хубаво и трябва да се запази на всяка цена, защото всичко, което имаше преди време се изгуби" разказа Розалина Петрова.

"Разбира се, това е толкова хубава баня с минерална вода. Човек се чувства добре тук.Липсваше ни банята. Вкъщи имаме бойлер ама не е същото, защото вкъщи  е малко студено, а тук има вода колкото искаш и е прекрасно. Кюстендил се гордее с банята си и се надявам да си остане." каза Маргарита Сотирова.

Банята се посещава заради топлата минерелна вода от кюстендилци и гости на града. Жители на Северна Македония и Албания наемат квартири в Кюстендил за да могат да се възползват от лековитата минерална вода с която работи "Чифте баня". От месец Февруари тази година цената на билета е 4 лв. за работещи и 3.5 лв. за пенсионери.