За периода от 11.05.2020 г. до 15.05.2020 г. са извършени 39 съвместни проверки от РЗИ – Кюстендил и органите на МВР на обекти с обществено предназначение, както и на такива, които предоставят услуги на гражданите. Две от извършените проверки са по сигнал. Издадени и връчени са 4 бр. предписания за спазване на противоепидемичните мерки, информират от Областния кризисен щаб за борба с коронавируса. Основните мерки, които са предписвани към момента, се състоят в осигуряване на лични предпазни средства и дезинфектанти, провеждане на филтър, извършване на дезинфекция.

След обявяването на извънредна епидемична обстановка на 14.05.2020 г. и въвеждането на противоепидемични мерки със заповеди на Министъра на здравеопазването са извършени 17 проверки. Издадени са 3 предписания.

фотограф: Ярослав Ставрев - Студио Видеограф

От Областния кризисен щаб за борба с коронавируса отчитат също, че за периода са проверени 184 лица, поставени на домашна изолация. Няма установени лица, които не спазват условията на поставяне под карантина.

Извършени са общо 15 насочени проверки на обекти с обществено предназначение на територията, контролирана от РЗИ – Кюстендил. Издадени са 2 предписания.

Във връзка със спазването на противоепидемичните мерки са проверени и 11 аптеки в областта.

Общият брой карантинирани лица на територията на област Кюстендил вече е 3006. От тях 917 в момента са под карантина, съобщават още от Областния кризисен щаб.