Област Кюстендил е на път към оранжевата зона на заболяваемост с коронавирус. За последните 2 седмици в областта има повишаване на случаите и налице е опасност от жълт код Кюстендилска област да попадне всеки момент в оранжевия, т.е. да се премине заболяваемостта от 60 на 100 хил. души. Това стана ясно по време на днешното заседание на Областния кризисен в Кюстендил. Заседанието председателства областният управител Виктор Янев, участие взе и неговият заместник д-р Матей Попниколов.

„Засега обстановката в нашата област е сравнително спокойна, но трябва да бъдем нащрек. Трябва да следим внимателно как се разпространява инфекцията и да предприемаме мерки отговорно и своевременно, защото картината може да се промени рязко и в рамките на дни да се стигне до оранжевата или червената зона“, коментира председателят на Кризисния щаб Виктор Янев.

Обласният управител благодари за отговорното отношение от страна на жителите на област Кюстендил и апелира за спазване на въведените мерки, за носенето на маски и в никакъв случай да не се подценява опасността от инфекцията.

снимка: Кюстендил Инфо - новини от Кюстендил и региона

Янев запозна присъстващите членове на Областния щаб с получено писмо и отправени препоръки от Министерство на здравеопазването. В рамките на заседанието бяха обсъдени и данни относно разпространението на Ковид-19 в област Кюстендил.

Докладвано бе, че на този етап има свободни легла в двете болници в областта, в които се приемат за лечение пациенти с коронавирусна инфекция. Проблем може да възникне заради липсата на медицински лица.

От РЗИ – Кюстендил съобщиха, че към момента има 120 души под карантина. От началото на пандемията досега 6058 души са били под задължителна карантина в област Кюстендил. Диагностицираните лица с Ковид-19 към момента са 71, а излекувани са 578. Починалите в област Кюстендил с коронавирусна инфекция са 36.

От ЦСМП докладваха пред Кризисния щаб, че Спешният център в община Сапарева баня функционира нормално и работата му на този етап е обезпечена.