Общо поставените дози от началото на имунизационната кампания до този момент в област Кюстендил са 985, като всички са от ваксината Pfizer/BioNTech. Това дадоха като данни здравни експерти от РЗИ – Кюстендил по време на днешното онлайн заседание на Областния кризисен щаб. Заседанието бе свикано от областния управител на Кюстендил Виктор Янев. По време на онлайн срещата членовете на Щаба обсъдиха актуалната епидемиологична обстановка в областта, взетите противоепидемични мерки и тяхното изпълнение.

„Като поставени втори дози това са 301, а като общо имунизирани лица са 684. От тях 508 са здравни работници, като 301 са обхванати с двата приема, а 207 са с един прием. В социалните домове и ЦНСТ-тата са обхванати досега 176 лица с един прием. Продължаваме да ги обхващаме домовете и центровете за настаняване от семеен тип. С първи прием обхванахме в Преколница, дома „Ильо Войвода“, дома в Кочериново, ЦНСТ-тата в Рила и в Дупница. За утре предстои обхващане на ЦНСТ-тото в Бобов дол, а до края на седмицата в с. Мламолово /община Бобов дол/ и кв. „Герена“ /Кюстендил/. Педагогическият персонал в Кюстендил и Дупница ще започне обхващането в края на тази седмица, с ваксината на „Астра Зенека“. От тази ваксина разполагаме с 50 флакона или 500 дози. Вчера получихме и една партида от 195 флакона, но тя е предназначена само за представителите в изборните секции“, обясниха експертите от РЗИ – Кюстендил.

фотограф: Ярослав Ставрев - Студио Видеограф

По време на заседанието стана ясно, че област Кюстендил отново е първа в страната по брой заболели от коронавирусната инфекция – за изминалите две седмици са 408 на 100 хил. души. Все пак областта е в жълтата зона по ръст на заболяваемост, коментираха от местното РЗИ. Експерти от институцията представиха и актуални данни относно епидемиологичната обстановка в областта. Общо диагностицирани с инфекцията към днешна дата са 557 лица. От тях на домашно лечение са 445, под карантина са 506 лица, починали са 234 души. Най-голям брой заболели лица има в община Кюстендил – 374 на домашно лечение и 79 хоспитализирани. В община Дупница са 30 лица на домашно лечение, а във всички останали общини случаите са под 10.

Относно решенията, които бяха взети от Областния кризисен щаб миналата седмица, от РЗИ посочиха, че за периода са направени 40 проверки, като са констатирани 2 нарушения. „И към момента съвместни екипи на РЗИ и полицията извършват проверки“, посочиха от здравната инспекция.

Началникът на РУО – Кюстендил Мая Стойчева обясни, че в областта няма бум на заболели учители и ученици.

„Появявам се единични случаи, но не е масово. Само 4 са учениците с положителни проби, като 77 са контактни. От педагогическия персонал има 11 положителни случаи и 3-ма контактни, от непедагогически персонал – двама положителни и двама контактни“, каза Мая Стойчева.

Директорът на болницата в Кюстендил д-р Александър Величков сподели информацията, че от 30.12.2020 г. до 17.01.2021 г. от пробите, които са изпращани към Националната референтна лаборатория, има 8 идентифицирани като „британския щам“ на заболяването, който се характеризира с изключително голяма вирулентност. Това обяснява и високата заразяемост в региона.