30 годишен мъж от Кюстендил е със съмнения за коронавирус.

30 годишният кюстендилец се завърнал преди дни от Италия. Почувствал неразположение и отишъл на лекар в поликлиниката. Вчера вечерта пациента е настанен във ВМА София със съмнение за коронавирус.

"Човекът се е завърнал от Италия и в рамките на 14 дневният период през, който трябва да бъде доброволно изолиран в дома си, заболява с грипоподобна симптоматика. И вместо да се обади от вкъщи по телефона на личният лекар или на 112 или на неотложен кабинет, болният отива директно в поликлиниката в кабинета на личният лекар. В резултат на което личният лекар и медицинската сестра ще бъдат под карантина 14 дни. И ако гражданите постъпват по този начин има вероятност да няма кой да ги лекува в един момент“, заяви експертът от РЗИ д-р Илияна Кръстева.

снимка: Pixabay

От Регионалната Здравна Инспекция в Кюстендил призовават всички, които са се прибрали от Италия или Китай и имат симптоми на грип - температура, кашлица, болки в гърдите, затруднено дишане и т.н. да се самоизолират у дома и се свържат с личния си лекар по телефона. Също така могат да се обадят на телефон 112.