3 момичета възпитанички на Езикова гимназия "д-р Петър Берон“ в Кюстендил издадоха своя стихосбирка с любовна поезия. Идеята е на преподавателя по английски език Милена Замфирова, а стихосбирката се явява подарък за випуск 2020 г.

Ние имаме блог училищен, в който активно качваме техни творби, есета, произведения и статии, на английски и на всички други езици, които се изучават в училището и импулсивно ми дойде идеята, че мога да ги събера. Тъй като повечето ни творци тази година завършват това да бъде като един подарък за тях. През годините ние сме имали различни сборници , но любовна лирика събираме за първи път. Разказва Милена Замфирова.

снимка: Кюстендил Инфо

В проекта момичетата се включват с удоволствие.

Като цяло това беше много приятна идея. Аз се почувствах наистина поласкана от предложението и се радвам, че това ще остане един хубав спомен за нас от последната година в училище. Обясни Гергана Божидарова.

Момичетата обичат да пишат, но не мислят в бъдеще да се занимават професионално с това, тъй като имат други интереси.

В този проект реших да участвам когато моята учителка по английски език г-жа Милена Замфирова ми сподели, че освен качването на стихотворения и всякакви други литературни прояви в интернет пространството, чрез нашият блог EG Times тя иска да включи и стихосбирка, която можем да държим в ръцете си. Тя ми сподели ,че ми сподели, защото според нея има талант в мен и аз именно заради това участвам, защото когато някой вижда нещо в теб, което сам не можеш да откриеш, това е много вдъхновяващо. Разказа Деница Борисова.

Надежда Иванова пише още от малка различни неща.

Започнах по-усилено с влизането си тук в гимназията около 8-9 клас. Повечето ми стихове са на любовна тематика, също така имам и някои малко по-философски и някои отвеждащи към природа, море и така на татъка. Сподели Надежда Иванова.

Търси добро - инициатива на Кюстендил Инфо

Книжното издание на стихосбирката си има и графично оформление. Рисунките са дело на Габриела Александрова и Ния Петрова.

Това е един проект, който си заслужава усилията. Стила на рисунките е минималистичен реално и нищо особено не са рисунките. Като прочетем едно стихотворение и първото нещо за което се сещаме гледаме да го илюстрираме. Една от рисунките е с триъгълници общо взето, защото самото стихотворение ми подаде това чувство, че трябва да се илюстрират триъгълници. Обясни Габриела Александрова

В стихосбирката са мои корицата и гърба. На корицата нарисувах лавандула. Тя е изключително романтично цвете и любимо в поезията. На гърба нарисувах писмо от което излизат цветя и беше вдъхновено от Гери. Разказа Ния Петрова

Издадената стихосбирка не е първата подобна инициатива в училището. През есента на 2019 г. учениците на Езиковата гимназия в Кюстендил разкрасиха сградата на училището си като нарисуваха огромен портрет на патрона на училището – доктор Петър Берон