Община Невестино откупи магазин от НАП, за да не останат жителите на Смоличано без стоки от първа необходимост.

Без него жителите на селото ще трябва да вървят 6 км. до най-близкия друг магазин в съседното село. Той се зарежда от една от кооперациите в общината, която осигурява храната на още 4 околни села. Магазинът в Смоличано се ползва и за място за социални контакти на живеещите в селото. Този магазин работи два пъти в седмицата, като осигурява най- необходимите или предварително поръчани продукти за живеещите около 30 души в селото.

"Поради това, че кооперацията имаше задължения към НАП, бе продаден магазина. След закупуването на магазина ще бъде направен ремонт и ще го отдадем на кооперацията да го ползва. Този магазин ще работи два пъти в седмицата във Вторник и Събота. Идват хората, пазаруват, видят се едни други, споделят своите проблеми и за това смятаме, че магазина е от изключителна важност за това село“, заяви Йордан Глогов заместник кмет на община Невестино.

снимка: Кюстендил Инфо

“Тук е полубалкански район, произвеждат по нещо възрастните хора, но допълват си необходимостта от хранителни продукти чрез магазина. Хората се нуждаят от покупки на ориз, захар, бонбонки и някакви други нужди, каквито имат“, каза кметът на село Смоличано Боян Котев.

Според част от живеещите в Смоличано, ако го няма магазина още една част от хората ще се изселят от селото.

"Трябва да работи, по принцип стари хора, болни хора. Трябва да работи, пътищата са лоши. Иначе стоки от първа необходимост докарват винаги. Поръчаме си и ни докарват иначе трябва да ходим до Невестино, Ваксево или Кюстендил. Превоз няма. Без такъв магазин не може да съществуваме. Трябва да се изселваме. А се върнаха няколко млади семейства. Като няма стоки от първа необходимост, лоши пътища не може да мръднем“, обясни живеещата в Смоличано Антоанета Иванова.