Мъжки и женски тигър са част от фауната на зоопарка в Кюстендил, чието състояние предизвика разнопосочни мнения в социалните мрежи и новинарските емисии.

По повод на публикации в социалните мрежи и излъчен любителски клип в национален ефир, екип на Кюстендил Инфо посети зоопарк Хисарлъка и на място се увери в доброто здравословно състояние на единия от тях. Показваме го и със съответното видео, направено на 20-и март 2017 година.

Въпреки продължителния ни престой в зоопарка втори тигър не се появи, като това ни заблуди че тигъра е само един! Не сме си и представяли, че в зоопарк Хисарлъка има два тигъра!

Лъвовете, намиращи се в съседство също останаха скрити, след като гледачите разнесоха храната им по клетките.

Днес работниците в зоопарка ни увериха, че и вторият тигър е в добро състояние, въпреки че отново нямахме възможност да го видим. Проблеми имало миналата година. Единият хищник, дълги години използван като атракция за циркови представления, направил рани на партньора си. Наложило се и продължителна терапия.

Какво е точно състоянието обаче на животните ще кажат от компетентните институции, каквито са Районната прокуратура – Кюстендил и РИОСВ – Перник. Тяхното заключение дали хищниците и бозайниците се отглеждат добре според изискванията на Наредба, по Закона за биологичното разнообразие ще станат ясни в установения срок.

 

Екипа на Кюстендил Инфо поднася своите извинения за създалата се ситуация!

Умишлено оставяме и пърия текст на публикацията, за да няма съмнения за каквото и да било!

 

Районна прокуратура Кюстендил се самосезира и започна проверка по реда на Надзора за законност по повод  изнесена информация за състоянието на зоопарка в гр. Кюстендил и в частност физическото състояние на отглежданите в него животни.

Проверката е възложена на РИОСВ Перник. В хода на проверката ще се изяснява спазват ли се разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие и приетата в съответствие с него Наредба № 6 от 23.10.2003 г. за минималните изисквания и условия за отглеждане на животни в зоологически градини и центрове за отглеждане и размножаване на защитени видове животни, както и изисквания и условия, при които следва да се отглеждат животните в зоологическите градини. При извършване на проверката следва да се установи спазват ли се цитираните нормативни актове при отглеждането на животните в Зоологическата градина в гр.Кюстендил, има ли нарушения на съответните актове, предприетите действия и действията за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях, действия предприети за санкциониране на виновните лица и издадени административни актове.

Репортерска проверка установи, че животните в зоопарка в Кюстендил са в добро състояние и за тях се полагат ежедневни грижи. Трима работници почистваха клетките и хранеха животните. Не отговарят на истината публикуваните в социалните мрежи видеоклипове, под които се описва, че животните са измършавели и недохранени. Хейтъри постваха в социалните мрежи видео на тигъра, с рани, оказа се, че видеото е от преди година, когато животното действително боледуваше и му се оказваха ежедневни медицински грижи.  Сега хищникът е позициониран в нова клетка и е в отлично здраве.

Виж видеото - https://www.facebook.com/kustendil.info/videos/756700671171317/