Досъдебно производство е образувано в РУ Дупница на 2 януари за притежание на наркотично вещество. Пликче с метамфетамин са открили и иззели служители от 23-годишен изтърпяващ присъда в Затворническото общежитие в с. Самораново. Видът на наркотика е установен с техническо средство. За случая е уведомен дежурен прокурор.

3 бързи полицейски производства са образувани през почивните дни за управление на МПС след употреба на алкохол. Пътните полицаи са установили водачите на 2 януари в Кюстендил – 61-годишен мъж е управлявал с 1.98 промила; на 1 януари на ГП Е 79 – 49-годишен водач е управлявал с 1.48 промила; в Дупница е установен 40-годишен водач да управлява с 1.32 промила алкохол в издишания въздух. За случаите са уведомени дежурни прокурори.

На 2 януари е възникнало ПТП на пътя Кюстендил – София между л.а. „Фолксваген“ и л.а. БМВ. Водачът на фолксвагена е загубила контрол над автомобила и на остър завой челно се е ударил в насрещно движещия се л.а. БМВ. Участниците в произшествието са закарани в кюстендилската болница за оказване на помощ, без сериозни травми са. Тестът на водачите на двата автомобила за употреба на алкохол е отрицателен. По случая е образувано досъдебно производство в РУ Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор.

9 пожара са гасили екипи на районните служби ПБЗН в Кюстендилска област през почивните дни. Щети са нанесли 2 от тях. На 1 януари е изгорял пластмасов контейнер за боклук, пожарът е възникнал поради небрежност. На 2 януари е горял ла. „Нисан“ на ул. „Л.Янков“ в Кюстендил, изгорели са ел.инсталация, предна лява гума, спукано е предно стъкло. Противопожарният екип е спасил останалата част от автомобила. Причина за възникването на пожара е умисъл. По случая е образувано досъдебно производство в РУ Кюстендил.