Сигнал за умишлено повреждане на производствена машина в цех в с. Мурсалево е подал в РУ Рила собственикът на фирмата. При извършените специализирани полицейски действия служителите установили, че щетите е причинил 28-годишен работник. Работата по случая продължава РУ Рила, уведомен е дежурен прокурор.

Двама притежатели на наркотично вещество са установили и задържали в събота полицаи от РУ Кюстендил, единият е установен при проверка в жк „Осогово“ в града, другият – в с. Слокощица. Двамата задържани са на по 22 години, иззетите от тях вещества са амфетамин и канабис. Започнати са досъдебни производства по случаите.

3 бързи полицейски производства са започнати в събота срещу водачи на МПС, управлявали след употреба на алкохол – единият е установен в гр. Рила, резултатът му от тест с дрегер е 2.21 промила, вторият е установен от кюстендилски полицаи, неговият резултат от теста с дрегер е 1.43 промила алкохол в издишания въздух. Третият водач е установен от бобовдолски полицаи, тестът с дрегер е отчел резултат 1.90 промила. Тримата водачи са задържани в полицейския арест за по 24 часа.

В събота в района на с Долистово водачът на джип „Чероки“ е навлязъл в насрещната лента за движение и се е ударил в насрещно движещ се л.а. „Мерцедес“ и движещ се след него л.а. „Шкода“. При инцидента са нанесени значими материални щети на автомобилите, водачите на мерцедеса и джипа са с леки наранявания. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Бобов дол.

В края на миналата седмица служители на РУ Бобов дол при проведени специализирани полицейски действия в частна автоморга в с. Големо село са открили раздробен на части лизингов автомобил „Ауди“ А5. Автомобилът е бил обявен за издирване от столицата. В обекта са открити части от автомобили, обявени за международно издирване. Собственикът на автоморгата – 42-годишен мъж от Дупница, е задържан за 24 часа в полицейския арест. По случаите са започнати 2 досъдебни производства в РУ Бобов дол, уведомен е дежурен прокурор.

65 пожара са гасили екипи на районните служби ПБЗН в Кюстендилска област в края на миналата седмица. Само в неделя пожарите са засегнали площ, надхвърляща 1000 дка. За последните дни са съставени 6 акта по ЗМВР на причинители на пожари, законът предвижда глоба за това от 200 до 2000 лв.

Повечето от пожарите са причинени поради небрежно боравене с открит огън.

При пожар в с. Бистрица е засегната плевня, изгорели са дърва за огрев, 1 т жито, ярмомелка, причините за този пожар установява РУ Дупница; небрежно боравене с открит охън е причинило пожар в селскостопанска постройка в кюстендилския кв. „Колуша“, постройката е изгоряла; небрежност е причина за пожар в землището на село Ръсово, огънят е обхванал 150 дка гора – низово, изгорели са колесна каравана, плевня и стара къща. Няма пострадали хора.

Небрежно боравене с открит огън в сухи треви в землището на с. Соволяно е причинило пожар, изгорял е лек автомобил; при пожар в землището на с. Раненци е пострадал 84-годишен мъж, без опасност за жилота е, пожарът е причинен поради небрежно боравене с открит огън.

При пожар в Кюстендил са изгорели лек автомобил, фургон с шлосерски инструменти и електромотори, 5 куб. м дърва за огрев. Причините за възникването на пожара изяснява РУ Кюстендил.