Мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение обвиняем в държане на високорискови наркотични вещества - кокаин, определи Районен съд – Кюстендил, като уважи искането, направено от Районна прокуратура. 46 - годишният В. Г. е привлечен като обвиняем, за това че на 17.06.2024 г., в гр. Кюстендил, на ул. „Николичевски път“, без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, е държал в себе високорисково наркотично вещество – кокаин, с бруто тегло 0,151 кг.

 Най - общият първоначален преглед на доказателствения материал, позволява на настоящия състав да направи обосновано предположение за възможността обвиняемият В. Г. да е автор на вмененото му деяние. Обвинението е за престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 години, престъплението е тежко. Налице е реална опасност обвиняемият да извърши престъпление, тъй като за него има данни за редица криминални прояви. Последното му наложено наказание е по дело на РС – Кюстендил от 2023 година – „лишаване от свобода“ за срок от 4 месеца, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 3 години. С оглед на това осъждане опасността обвиняемият да се укрие е реална, пише в мотивите на съдия Андрей Радев. 

Определението на Районен съд – Кюстендил, с което по отношение на обвиняемия В. Г. е взета най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ подлежи на обжалване с частна жалба и частен протест, пред Окръжен съд - Кюстендил.