Прелюд към Шопен е събитие от поредицата “Концерти с история” на пианистката Венета Нейнска и София Арт Институт. В него ще бъдат изпълнени вдъхновяващите Прелюди от оп. 28 на Фредерик Шопен. Написани във всяка от 24-те съществуващи тоналности, прелюдите са кратки произведения за пиано с изключително мощен емоционален заряд. Невероятното разнообразие на музикални идеи и запомнящи се мелодии са ги превърнали в една от най-любимите творби на публиката, изпълнявани вече почти 200 години по сцените из целия свят. Историята на тяхното композиране и любопитни скрити детайли за всеки от прелюдите ще бъдат споделени с публиката от Венета Нейнска преди цялостното им изпълнение в концерта.

Позната със своите интригуващи музикални и образователни проекти, пианистката Венета Нейнска е една от най-емоционално ангажиращите и интелектуално завладяващи музиканти на своето поколение. Нейните фини и обмислени изпълнения на кратки пиеси в соловия албум Brevitas, поредицата от елегантни черно-бели музикални видеоклипове, и дълбоките ѝ интерпретации в интегралното представяне на сонатите за пиано на Франц Шуберт, са сред многото вълнуващи пианистични начинания, които тя не спира да представя пред своята публика.

Завършила музикалното училище в София с награда за най-високи постижения - Национална диплома, Венета продължава образованието си при Джон Пери в Музикалното училище “Торнтън” към Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис, Калифорния и след това при Джоан Хавил в училището “Гилдхол” по музика и
театър в Лондон, Великобритания. Основно влияние върху нейното развитие като музикант оказват задълбочената ѝ и продължителна работа с пианистите Гина Табакова и Веско Стамболов, както и участието ѝ в майсторски класове с изтъкнати музиканти като Имоджен Купър, Джеръм Лоуентал, Алексей Наседкин, Доминик Мерле и др.

След соловия си рецитал на фестивала “Аполония” в Созопол през 2023 г., Венета Нейнска създава изключително популярната поредица “Концерти с история”, като редом с провеждането на тези събития участва в концертите на ансамбъл “КласикАрт” и представя кино-концерта “Димитър Ненов и измеренията на изяществото” из цялата страна с подкрепата на Национален Фонд “Култура”.

Място: гр. Кюстендил, Художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора"
Дата: 17 май 2024, 18:30ч.
Билети: час и половина преди концерта на вечерна каса
С подкрепата на Полския Културен Институт