Националната АНТИСПИН кампания е ежегодна инициатива, стартирала в България през 1992 г.. Тя има за цел да привлече вниманието на обществото към проблема СПИН и да повиши обществената осведоменост за начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално предавани инфекции.

По традиция в средата на м. февруари се провежда вторият етап от Националната АНТИСПИН кампания по случай празника на влюбените (14 февруари). Основната целева група на кампанията са младите хора на възраст 15-29 г., а тазгодишното мото на кампанията е „Отговорността е секси - използвай презерватив“. 

Целта е да се привлече вниманието на широката общественост и приоритетно на младите хора, припомняйки, че рискът от инфектиране с ХИВ може да бъде намален с отговорно поведение и при редовна употреба на презервативи.

14 февруари е повод, да поговорим за сексуалната култура на младите хора, за опасността от СПИН и другите полово предавани болести, за нежелана бременност.

Денят на влюбените е повод да поговорим за истинската любов – щастието, което дава, но и изисква много. Тя е повече от игра и удоволствие, повече от секс и точно за това е велика.

Любовта е най-красивото изживяване на човека. Младите хора трябва да бъдат подготвени за нея, както духовно, така и физически. Любовта е празник за душата, но и отговорност. Необходимост да споделиш грижи и чувства, да преодолееш безпомощност и самота. Тя изисква много, но и дава много. Човек не може да се научи на любов от книги, но той може да изгради ценностна система, сексуалност, която да го прави отговорен за своите постъпки.

Не забравяйте, че единственият начин, известен до сега да се предпазите от СПИН е да ползвате презерватив!

РЗИ-Кюстендил приветства празника и работи за повишаване на информираността на младите хора по отношение на начините на заразяване с вируса на СПИН и избягване на рисково сексуално поведение.

ПЛАНИРАНИ ДЕЙНОСТИ ОРГАНИЗИРАНИ ОТ РЗИ – КЮСТЕНДИЛ по повод втори етап от Националната АНТИСПИН кампания /14 февруари 2024г./., в периода 12-19.02. 2024 г.

Здравно-информационни кампании на територията на учебни заведения в област Кюстендил.
Здравно-информационна кампания в кв. Изток съвместно с МИР Център Кюстендил.
Здравно-информационна кампания в Читалище „Пробуда 1926“ гр. Дупница.
Здравно-информационна кампания на площад „Свобода“ гр. Дупница.
Здравно-информационна кампания на ЦОП гр. Дупница.
Здравно-информационна кампания на пл. „Велбъжд“ гр. Кюстендил.
Предоставяне на здравно-информационни материали в Спортен комплекс „Зона спорт“ – гр. Кюстендил.
Предоставяне на здравно-информационни материали в Спортен комплекс „Осогово“ – гр. Кюстендил.
 Изготвяне на материал за сайта на РЗИ.

На територията на област Кюстендил през периода 12-19.02.2024г. ще се извършва безплатно и анонимно изследване за ХИВ и сексуално предавани инфекции /СПИ/

13.02.2024г. - Площад „Велбъжд“, събитието е организирано съвместно с Община Кюстендил - 11:30ч до 13:30ч.
14.02.2024г. - Площад „Велбъжд“, събитието е организирано съвместно с Община Кюстендил - 11:30ч до 13:30ч.
14.02.2024г. – Професионална гимназия по облекло и стопанско управление, гр. Дупница – 9:15ч.
15.02.2024г. - Площад „Велбъжд“, събитието е организирано съвместно с Община Кюстендил - 11:30ч до 13:30ч.
16.02.2024г. – Професионална гимназия по туризъм „Н. Й. Вапцаров“, гр. Кюстендил – 9:30ч.
  Лице за контакт в област Кюстендил е Виктория Веселинова, младши експерт в отдел „Държавен здравен контрол и профилактика на болестите и промоция на здравето” –GSM 0886 111 408 .