Окръжен съд – Кюстендил, заедно с районните съдилища в Кюстендил и Дупница поканиха учениците от 4- те класове в състезателно редене на ПЪЗЕЛ, като част от традиционния Областен ученически конкурс „В страната на Справедливостта“ 2023 г. Към този момент, желание за участие заявиха 35 паралелки от 8 общини в област Кюстендил. Пъзелите, придружени с картинка и указания, пътуват към 15 училища. Конкурсът е част от образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, през учебната 2023 / 2024 г. и се провежда със съдействието на Регионалното управление по образованието в Кюстендил. 

Надпреварата ще протече на два етапа - училищен и междуучилищен, за районите на Кюстендил и Дупница. В категорията „ПЪЗЕЛ“, отборите ще трябва да проявят воля и да наредят тематичен пъзел. На финала ще има и второ изпитание – решаване на кръстословица. Печели най - бързият училищен отбор!

Всяко училище заявило желание за участие в нашето предизвикателство получава ПЪЗЕЛ от 108 части, след успешната му подредба ще грейне една от най- харесваните картини, победител в раздел „Изобразително изкуство“ през 2021 година: „Богинята на правосъдието – Темида“, с автор Мирела Кенова от ПМГ- Кюстендил.

Финалната междуучилищна надпревара ще бъде на 30 ноември в Съдебната палата в гр. Кюстендил, за училищата от общините Кюстендил, Невестино и Трекляно, и на 1- ви декември в Съдебната палата в гр. Дупница, за училищата от общините – Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Кочериново, Рила и Бобошево.

Най- бързият отбор, подредил пъзела и дал верни отговори на кръстословицата ще спечели голямата награда!!!

Краен срок за подаване на отборите за финалната надпревара – 15 ноември 2023 г., на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Окръжен съд – Кюстендил, заедно с районните съдилища в Кюстендил и Дупница обявиха изцяло нови категории в традиционния вече Областен ученически конкурс „В страната на Справедливостта“ 2023 г., като имат за цел да провокират учениците, да имат воля, да станат „Борци за справедливост“. Ето ги и другите две нови направления:

1. „Създай креативен пост в социалните мрежи (Instagram, Facebook), на тема: „В страната на Справедливостта“.  / за ученици от 1 до 12 клас /

В тази категория, учениците са провокирани да се превърнат в посланици на мисията на конкурса и да качат в профил в социалните мрежи или да изпратят на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. авторска, креативна снимка, картина, видео или пост, на теми: Съд, Правда, Справедливост, Добрина, Честност и др. След това да ги споделят във Facebook и/ или Instagram профилите ни: „Кюстендилски съдебен район“. С хаштаг: #Справедливост 

Постовете, събрали най-много точки от конкурсното жури и харесвания във всяка платформа ще спечелят награда.

2. За класовете с ученици от 5 до 12 клас, конкурсът предлага междуучилищна надпревара, в категория: „Борци за Справедливост“.

Всеки екип и/ или индивидуален участник трябва да изготви до 5 - минутно видео - филм, флашмоб, песен, пиеса или друго… 

Темите:

За ценността на човешкия живот / не убивай; не унижавай различния, не бъди побойник…/;

Наркотиците и младите хора / удоволствие или разруха, бърза печалба или затвор…/;

Да спрем пияните и дрогирани шофьори;

На лъжата краката са къси;

Кога хлябът е най- сладък?

Краденото не насища!

Темите са примерни, няма ограничения, станете „Борци за Справедливост“, бъдете креативни!, призовават организаторите

За участие в конкурса не се допускат работи, които са плагиат, копие или част от работата на други автори.

Отличените участници в трите раздела на конкурса ще получат удостоверения за участието си и материални награди. 

Конкурсните материали трябва да бъдат получени най-късно до 15.11.2023 г. на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Или на: 
Окръжен съд – Кюстендил и Районен съд – Кюстендил: Кюстендил 2500, ул. Гороцветна 31
Районен съд – Дупница: Дупница 2600, ул. Николаевска 15