Над 100 участници, от 1 до 12 клас участвали в конкурса на Районен съд Кюстендил – "Съдът през моите очи“, получиха своите награди.

Децата представиха 77 рисунки и 27 текста, в това число и проекти по зададената тема. Съдия Мая Миленкова - председател на Районен съд Кюстендил връчи наградите на 18те ученици победителите в конкурса и откри изложбата, думите:

"Мили деца, обръщам се към Вас с изпълнено с гордост сърце. Изключително впечатляващи за нас бяха творбите Ви и ни дадоха освен емоция и тема за размисъл. За нас е важно, каква е съдебната система във вашите очи, защото Вие сте тези, заради които всичко, което правим има смисъл. Това на което е важно да се научите сега е да бъдете добри. Давайте добрина на хората около себе си, уважавайте и ще бъдете ценени“.

Всяко дете получи грамота за участие и специално изработена чаша с изображение на богинята на правосъдието Темида. "Живей почтено, не вреди другиму, отдавай всекиму заслуженото“ е посланието изписано на всяка чаша.

снимка: Районен съд Кюстендил

Победителите в конкурса получиха като подаръци безжични слушалки и колонки, и външни батерии за мобилен телефон.

Комисията, която оцени творбите в конкурса бе в състав: съдия Елисавета Деянчева, съдия Светослав Петров и експертът от отдел Култура и Духовно развитие на Община Кюстендил- Любляна Начева. Оценяването на творбите стана без членовете на комисията да гледат имената на участниците и учебните заведения, от които идват.

Търси добро - инициатива на Кюстендил Инфо

Ето и част от написаното от децата за конкурса "Съдът през моите очи“:

"Съдът в моите очи е решение и наказва всяко престъпление. Той отваря врата на справедливостта и на закона показва мощта, пише седмокласничката Сияна.

"Съдът е готино място", допълва второкласникът Марио

"Съдията е човекът, който правдата раздава. С чукче в ръка, той истината възцарява" казва първокласничката Катерина…

Йоанна си представя съдията като крал или кралица, защото всички него слушат и той винаги е прав.

"Везните на Темида той ще наклони, така че доброто винаги да победи" заключава първокласникът Максимилиан, а баткото от 9 клас Роберто е категоричен: "Сега единствената ми мечта е да стана съдия. След 10 години ще бъда част от справедливостта в Съда на град Кюстендил“.

Конкурсът "Съдът през моите очи“ е част от Образователната програма на ВСС "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.