БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СПОРТ ЗА ВСИЧКИ /БФСВ/ съвместно с ОБЩИНА КЮСТЕНДИЛ организират за 31-ви пореден път Национална спортна проява Световен ден на ходенето на 7 октомври 2023 г.

Световният ден на ходенето се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта по „Програма за развитие на спорта за всички“ и е част и в изпълнение на Националната програма за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР’2021 - 2024”. 

Проявата е под патронажа на министъра на младежта и спорта г-н Димитър Илиев.

Община Кюстендил съвместно с ОДК организират поход /начало 10:00 ч. от централен вход на Спортен комплекс „Осогово“ до къщичката на Баба Яга - местност „Хисарлъка“ и обратно до Спортен комплекс „Осогово“/ , който е с различна трудност и продължителност, с цел същият да бъде достъпен за всички желаещи, без ограничение във възраст, пол, ниво на физическа подготвеност, както и за хора в неравностойно положение.

От Община Кюстендил и Българска федерация „Спорт за всички“ са осигурени поощрителни награди за участие, които ще бъдат разпределени чрез томбола и викторина, която ще се проведе на Крепост „Хисарлъка“, общината ще раздаде и медали на всички малки участници.

 

В световен мащаб проявата е част от програмата на Международната асоциация спорт за всички ТАФИСА.

Спортното събитие цели да се популяризират системните занимания и особено ходенето, като физическа активност и неговата роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус. 

В Световния ден на ходенето, Българска федерация спорт за всички, предава като послание към Общините, призив за насърчаване на повече хората от всички възрастови и социални групи, към системни спортни занимания и здравословен начин на живот.