Районен съд – Кюстендил наложи условно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 10 месеца по отношение на обвиняем в държане на високорисково наркотично вещество - марихуана и на боеприпаси, без надлежно разрешително съгласно закона, както и за управление на МПС след употреба на кокаин. Съдът одобри споразумението постигнато между Районна прокуратура и защитата. По време на 3- годишният изпитателен срок на наказанието „лишаване от свобода“, съдът определи, спрямо обвиняемият да се прилагат възпитателни грижи от страна на съответния полицейски служител, отговорен за района, в който попада местоживеенето му.

 28- годишният В. М., който е неосъждан към момента се призна за виновен в това, че на 11.01.2023 г., на първокласен път I- 6, в село Вратца е управлявал лек автомобил след употреба на наркотични вещества – кокаин. Обвиняемият се признава за виновен и в още 2 престъпления: за държане на високорисково наркотично вещество – марихуана с нето тегло 0, 94 грама, на стойност 5, 64 лв. и за държане на боеприпаси – 4 броя ловни патрони, калибър 12 снарядени със сачми, без да има за тях надлежни разрешителни, съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Съдът налага най- тежкото из между наказанията за трите престъпления, което се явява това за управление на МПС след употреба на наркотично вещество, а именно: „лишаване от свобода“ за срок от 10 месеца, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 3 години. Към него присъединява и наказанието „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 12 месеца.

Одобреното споразумение има последиците на влязла в сила присъда. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.