Не можем да чакаме тази вълна да ни залее, заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов

В средата на месец юли се предвижда да бъде направена мащабна дискусия с водещи експерти, млади хора от областния град, институции и неправителствени организации за опасностите от употребата на упойващи вещества.

"Ясно да си кажем какво трябва да направим, заедно да предприемем необходимите стъпки за да живеем в свят без дрога и в град без дрога. Не можем да чакаме тази вълна да ни залее и децата ни да бъдат погубени" обяви кметът на Кюстендил Петър Паунов.

 

снимка: архив

Повод за дискусията са случващото се по дискотеките в национален мащаб и факта, че по 100 непълнолетни се „тровят с наркотици и алкохол всеки месец“. Според статистическите данни изнесени от Паунов, 313 младежи са получили отравяния с наркотици и алкохол само за първите три месеца в страната. От тях 155 деца са до 15-годишна възраст. С наркотици са отровени 7, а с алкохол 74. При непълнолетните между 16 и 18 години - 106 са били натровените с дрога през миналата година, сега са 158.

„Не можем да чакаме националните институции. В момента няма протокол дори, когато имаме тежък случай, по който да се действа и да бъде подкрепено това дете или това семейство. Трагедиита са жестоки! Те се пренасят не само с натравяния, те се пренасят и с пътнотранспортните произшествия, насилието, което е след това, както между децата, така и вътре в семействата и в обществото." допълни Паунов.

Целта на дискусията е да се изработи протокол, по който да се действа, да се включи цялото общество, за може всеки да знае как се действа срещу този бич.