Читалище „Братство 1869” обявявi регламента на Петнадесетия международен фолклорен конкурс „Пауталия” - Кюстендил 2021, който ще се проведе в периода 2-4 юли 2021 г.

Този конкурс се утвърди като форум, който дава поле за изява на изпълнители от различни фолклорни области,  които да покажат богатството на своя регион. Целта му е да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи.

снимка: архив

Конкурсът е включен в Програмата за подпомагане на деца с изявени дарби на Министерство на културата. Тази година новото е, че по нея ще бъдат отпуснати целева финансова подкрепа и едногодишни стипендии за индивидуални изпълнители по народно пеене и акордеон във втора и трета възрастови групи (пети-седми и осми-дванадесети клас).

Конкурсът се организира от Община Кюстендил и читалище "Братство 1869". Провежда се под пaтронажа на кмета на общината - г-н Петър Паунов.

В журито на конкурса са поканени едни от най-изявените имена в българската народна музика като Олга Борисова, доц.  Георги Петков, Бинка Добрева, Валери Димчев и др.