50 – годишна българка се призна за виновна пред Районен съд – Кюстендил в две престъпления – умишлено е станала причина да се внесат неверни обстоятелства / чужда снимка / в официален документ за самоличност и, че е превела през границата на страната ни гражданин на Грузия, обявен за международно издирване. Обвиняемата ще изтърпи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 месеца, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от 3 години. Съдът одобри споразумението постигнато между Районна прокуратура - Кюстендил и защитата.

Неосъжданата към момента М. П. се признава за виновна в това, че на 21.06.2021 г. в гр. Кюстендил, в сградата на ОД МВР, в сектор „Български документи за самоличност“ умишлено е станала причина да се внесат неверни обстоятелства / чужда снимка / в официален документ за самоличност – български задграничен паспорт, издаден на 33- годишен кюстендилец, съставен съгласно установения ред въз основа на заявление от частно лице, като на паспорта вместо снимката на лицето е съдействала да бъде фотографиран П. О. / на 38 г. /, гражданин на Република Грузия – престъпление по чл. 314 от НК. 

Обвиняемата се признава пред съда за виновна и в това, че на 24.06.2021 г., на ГКПП – Калотина е превела през границата на страната ни лицето П. О., гражданин на Р Грузия / обявен за международно издирване от Казахстан за отвличане /, без разрешение на надлежните органи на властта, като преведения през границата не е български гражданин и за престъплението е използвано МПС „Порше Макан“ – престъпление по чл. 280, ал.2, т.3 и т.4, пр.1 във вр. с ал.1 от НК. 

На основание чл. 280, ал.4, съдът отнема в полза на държавата превозното средство „Порше Макан“, със софийска регистрация, собственост и управляван от обвиняемата М. П. Тя е осъдена да плати и разноските по делото в размер на 1 457, 32 лв.