Още с настъпването на по-хладните есенни дни любимите летни сандали са изместени от дамските боти. Без значение дали са равни, на висок ток, или модел на платформа, изработени ли са от естествена кожа, удобствата, в сравнение с вариантите от изкуствена кожа, са много повече. На това се дължи и по-високата им цена, която напълно отговаря на предимствата, които предлагат.

Освен че комфортът при носене е по-голям, с дамски боти от естествена кожа краката ви няма да се спарват. Те са меки, устойчиви, прилепващи към крака и са перфектни обувки за студените месеци. Придават класа и стил на всяко облекло и са предпочитани от дамите.

За да се радвате обаче по-дълго на топлината и комфорта, които предлагат вашите боти, трябва да се погрижите за добрата им поддръжка. Ще ги предпазите от пропускане на вода и ще имат добър външен вид.

На пазара ще откриете различни продукти под формата на спрейове, гелове, кремове и др., предназначени за грижа за естествената кожа. Винаги се съобразявайте с
препоръките на производителя относно поддръжка на направените от естествена кожа дамски боти.

Ако не откривате подобни препоръки, може да се възползвате от предложените няколко съвета за правилна грижа:

Прецизно почистване със сапунена вода

За възстановяване на свежестта на ботите и за отстраняване на замърсяванията изпитано средство е сапунената вода. Изчеткайте добре ботите преди самото
почистване. След като приготвите сапунената вода, трябва да намокрите мека памучна или микрофибърна кърпа в нея. Добре я изцедете и почистете ботите. После ги
забършете още веднъж само с вода, за да отстраните евентуалните остатъци от сапуна. Старайте се да не натискате прекомерно.

След почистването оставете ботите да изсъхнат по естествен начин. Нека бъдат в сухо помещение, но не горещо. Не е препоръчително да сушите ботите на пряка слънчева светлина, да ги слагате върху радиатор или под климатик.

Импрегниране със спрей или крем

Вашата поддръжка на боти от естествена кожа ще бъде по-лесна след импрегниране. След внасянето на допълнителен защитен слой те ще станат по-устойчиви на външни фактори. Поради своите пори и влакнеста структура, естествената кожа привлича вода. Когато се извърши импрегниране със спрей или крем, се намаляват кохезионните сили на кожата, но тя остава дишаща. Това за вас ще бъде гаранция, че ботите ще бъдат сухи, без неприятни миризми, дори и през зимата.

При носене на ботите в дъждовно време е добре да се направи импрегниране веднага след изсъхването им.

Почистване след приключване на сезона

След края на сезона, в който носите ботите, трябва да помислите за тяхното най-добро съхраняване. Преди окончателно да ги приберете, трябва да бъдат измити добре и подсушени. Ако ги съхранявате влажни, рискувате деформирането им или поява на неприятна миризма.

Температурата в зоната за съхранение е добре да бъде стайна, затова удобни места са например шкаф или килер. Поставете ботите в кутия, като за да запазят формата си, ги напълнете с парчета хартия.

Правилното почистване и грижа ще допринесат за доброто състояние на вашите дамски боти от естествена кожа. Така ще си гарантирате, че ще можете да ги носите по-дълго и да си осигурите необходимия комфорт в студените месеци.