Постигнатото съгласие с американската компания Google да адаптира практиките си към европейското потребителско законодателство е свързано с най-глобалните аспекти в тази област: правото на информация, на защита от нелоялни практики, на гаранция на продуктите, на достъп до стоките и услугите и на помощ от отговорните институции, мрежата Европейски потребителски центрове и органите за алтернативно решаване на спорове. Това коментира в сутрешния блок на телевизия Euronews Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“. 

„С направените промени европейските потребители ще знаят дали пазаруват директно от Google или компанията се явява посредник в дадена сделка. Целта е по-голяма прозрачност и ясна информация за характеристиките на стоките и услугите и условията за продажба. Това дава възможност на потребителя сам да се защити като предварително получи важната информация и направи своя информиран избор преди да сключи сделката“, обясни Руменова.

Така например, ако резервират хотел, потребителите ще знаят дали го правят през Google Hotels, друга платформа или директно в хотела, каква крайна цена ще заплатят, колко налични стаи има в момента в даденото място за настаняване при резервация през тази опция. Ако пък има отстъпки – от каква редовна цена е извършено намалението. 

„Когато запазваме стая, клиентските отзиви са много важни. Трябва да знаем ревютата селектирани ли са и ако да - на какъв принцип, положителни или отрицателни са, от реални потребители ли са и наистина ли тези хора са си купили дадените стоки или са ползвали въпросните услуги или по друг начин са стимулирани да оставят един или друг коментар“, посочи още Габриела Руменова.

Тя уточни, че тази прозрачност по примера на платформи като Booking.com все още предстои, за разлика от останалите промени, които вече са факт. 

Ако пък потребителят купува самолетен билет, той ще е наясно дали е от Google Flights или директно от авиокомпания, каква ще е цената с всички данъци и такси и какъв е механизмът за нейното изчисляване. 

В случай че пазаруват стоки и услуги, потребителите ще са наясно колко точно ще платят заедно с доставката, от кого купуват - Google Store или друг търговец, и съответно - кой носи отговорност за качеството на продуктите, правата за ремонт, замяна или връщане, както и за възможността за отказ в 14-дневен срок. Същото важи и когато заплащаме на Google Play Store, за да ползваме различни приложения, например. С направените промени достъпът на европейските потребители до оферти за покупки, съдържание и платежните средства няма да бъдат ограничавани по географски признак. 

Освен да се осигури прозрачност за потребителите относно това от кого пазаруват, целта е и да им се даде лесен достъп за комуникация с представител на продавача. 

Създаването на електронна поща, предназначена само за органите за защита на потребителите пък е допълнителен инструмент за бързо докладване, премахване на незаконно съдържание, свързано с нелоялни търговски практики, както и санкциониране на нарушителите. В България санкциите за търговците достигат до 50 000 лв., а в някои случаи и до 4% от годишния им оборот.