Петър Паунов: Световен лидер в производството на соларни панели изгражда завод в Жиленци

„Само преди броени минути постъпи предложение и сме на път да привлечем първият инвеститор в Индустриалната зона, която се намира в село Жиленци. Това е Световният лидер в производството на соларни панели - "АЕ Солар Хърайзън" АД“, съобщи на пресконференция кметът на Кюстендил, Петър Паунов.

По думите на Паунов компанията има над 25 години опит в изграждането на електрически съоръжения с повече от 300 завършени строителни проекта за промишлена и енергийна инфраструктура в България. Партньор е българо-немска компания, инвеститор клас А.

100% от енергията използвана за производство на соларни панели ще бъде от ВЕЦ. Компанията ще предоставя безвъзмездно на община Кюстендил панели за монтаж с обща мощност от 100 киловата за всяка година. Всеки гражданин на общината ще има възможност да закупи панели за лично ползване с безлихвен лизинг. Предвижда се да бъде създаден и център-инкубатор за стартиране на компании в областта на соларната енергетика. Инвеститора ще организира безплатни курсове за обучение на инсталатори на фотоволтаични централи

Част от предложението включва изграждане на завод за производство на панели с мощност 1000 мегавата годишно. Сградата на предприятието ще е с разгъната застроена площ от 12 декара, а височината на производствената сграда ще бъде 6 метра. Очаква се да се разкрият около 100 работни места.

Инвестицията е за над 20 млн. лв. Самото изграждане на завода ще отнеме не повече от 18 месеца, след като бъде гласувано от Общински съвет. Инвеститорът ще купи 50 дка земя за 500 000 лв., уточни още кметът.