Мобилната приемна на министъра приключва с посещението му в Кюстендил, той се срещна с всички областни управители в страната

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев ще даде брифинг на 06.01.2023 г. (петък) в Кюстендил заедно с областния управител инж. Александър Пандурски. Мобилната приемна на министъра приключва с посещението му в Кюстендил. Той се срещна с всички областни управители в страната във връзка с разясняване кандидатстването по процедури от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и структурните фондове на Европейския съюз.

На приемната ще присъстват още Красимир Якимов, началник на кабинета на министъра, Илияна Илиева, главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към МИР, представители на местния бизнес и работодателски организации. 

Напомняме, че в МИР вече приключи кандидатстването по първите две процедури от Плана за възстановяване. Първата е „Технологична модернизация“, която приключи с над 2 500 подадени проектни предложения за над 1 млрд. лв. На 30 декември 2022 г. бяха обявени и първите 953 проекта, които ще получат финансиране по първата отворена за България процедура от ПВУ. По втората за „ИКТ решения и киберсигурност“ с бюджет 30,6 млн. лв. бяха подадени близо 7 700 проектни предложения за над 146 млн. лв. Тя приключи на 19 декември 2022 г., като още в рамките на този месец ще бъдат обявени спечелилите компании.

Очаква се да бъдат отворени и още две процедури по Плана за възстановяване. Едната е за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ на стойност 200 млн. лв., а другата за развойни дейности и интелектуална собственост за близо 120 млн. лв.

За рекордно кратък срок бяха одобрени и двете нови европрограми по линия на МИР на обща стойност над 5 млрд. лв. Новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) с бюджет над 3 млрд. лв. бе изпратена на 16 август и одобрена на 3 октомври. Изцяло новата за България Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (ПНИИДИТ) с бюджет от 2,14 млрд. лв. бе изпратена на 26 октомври и одобрена на 5 декември.

Брифингът на министър Пулев с областния управител ще се проведе в 14.00 ч. в Заседателната зала на 2 етаж на Областната администрация (ул. „Демокрация“ № 44).