От 14 Април 2022 г. във всеки четвъртък /когато е работен ден/ на Цирковата площадка в Кюстендил ще бъде обособен пункт за приемане на пластмасови и хартиени отпадъци. Пункта е с работно време от 9 до 13 ч.

"Ще приемаме разделно събрана пластмаса и отпадъци от хартия и картон. Молбата ни е хартията и картона да бъдат сгънати на купчинка и завързани по някакъв начин за да не се разпиляват и това да се улеснява логистиката. Пластмасата също, бутилките да бъдат смачкани с премахнати капачки, които се събират за други благородни каузи. Молбата ни е всеки един от нашите съграждани да донесе каквото е събрал разделно, за да няма замърсяване и де се пълни излишно сметището”. коментира екологът Ирина Велкова.

Кметът Петър Паунов обясни, че тази възможност е не само за домакинствата. Всеки търговец, всеки собственик на заведение или магазин може да се включи, като предаде ненужните кашони, които в противен случай запълват контейнерите за смет и създават проблеми.

По заявка на граждани на Кюстендил общината ще осигурява компостери, два вида сандъци с различни размери. Единият е 1 куб. метър, другият е малко по- голям.

„Заявление може да подаде всеки наш съгражданин, инициативен, който смята, че може да се грижи на обществено място за компостер. Ние сме готови, когато подаде заявка в общината да предоставим в рамките на 30 дни компостер, който ще стои на обществено място. В него може да се изхвърля зелен отпадък, трева, отпадъци от цветя, градинска растителност, обелки от картофи, банани, огризки. Всичко, което е зелено”, каза още кмета Паунов.

При интерес на кметове и кметски наместници подобни кампании за разделно изхвърляне на отпадъци ще бъдат организирани и по селата.

Кметът Петър Паунов изрази своята благодарност към всички, които в Събота се включиха в почистването на поречието на река Банщица при село Ябълково.