76 годишният силистренски художник Йордан Кисьов е носителят на годишната национална награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора" за 2021 г.

Заради противоепидемичните мерки връчването на наградата се състоя пред сградата на Художествената галерия в града. Сред присъстващите на церемонията бяха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, областният управител Виктор Янев и представители на Съюза на българските художници. Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година.

снимка: Кюстендил Инфо - новини

Освен Йордан Кисьов номинирани за престижната награда, която се връчва е деня на рождението на Майстора бяха Георги Лечев, Димитър Чолаков, Румен Гашаров и Румен Жеков.

„Силно съм развълнуван, защото не е случайна награда, а на един от най- големите български художници. На 14 години влязох в художествената гимназия в София и продължавам до сега да рисувам, aко мога да кажа, че това което правя е рисуване. Догодина ще направя изложба тука и ще видите какво рисувам аз и какво правя в момента. Моето ателие го наричам моят манастир. От Вкъщи в манастира, от манастира вкъщи, комай това ми е ходенето насам натам.“ каза Йордан Кисьов.

По традиция след церемонията бе открита изложба и на Елица Тодорова, която е носител на Националната награда за живопис за 2020 г..

Това е нещо изключително , защото повода рождения ден на Майстора е чествано в национален мащаб. Аз много се радвам, че тези чествания се случват тук и че Кюстендил дава тон за това голямо честване. Тази година журито реши да се даде грамота на всеки един от номинираните, защото реално погледнато те всички са изключителни автори. “ сподели директорът на Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" Валентин Господинов

Наградата на името на Майстора съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Тази година честваме 139 години от рождението на големия художник Владимир Димитров-Майстора.