Изложба „Майстора – писар в съда и неговите последователи“ е подредена в голямото фоайе на 2- рия етаж на Съдебната палата в Кюстендил. Проектът е на Окръжен съд – Кюстендил и школата по рисуване „Новите Майстори“, в партньорство с Държавен архив - Кюстендил. Изложбата представя 27 платна, на 20 млади творци от школата, с ръководител Евгени Серафимов. В нея са включени и копия от заповедите за назначаване и освобождаване на Владимир Димитров – Майстора от длъжността „Писар“ в Окръжния съд на Кюстендил от 1899 и 1903 година, както и фотоси от това време.

Проектът е в памет на големия художник Владимир Димитров – Майстора и в подкрепа на младите художници от кюстендилската школа в изобразителното изкуство. Реализира се във връзка със 139- та годишнина от рождението на Майстора и 40- та годишнина от откриването на Съдебната палата в Кюстендил. Той е част и от Образователната програма на ВСС „Съдебната власт- информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

снимка: Окръжен съд Кюстендил

„Съдиите и служителите на Окръжен съд – Кюстендил се надяваме, Вие млади хора да последвате пътя на Майстора и като творец, и като личност за която Моралът бил над всичко! Съдът е място, което е дало и ще дава шанс за развитие на много млади хора, и не само в юридическото поприще. Надявам се някои от Вас да ни станат колеги, за завършат право или Националната художествена академия, както Майстора, или нещо друго, което Ви е на сърцето. Важното е да изпитвате удоволствие от работата!“, каза председателят на Окръжен съд – Кюстендил, съдия Пенка Братанова.

Ръководителят на школата по рисуване, художникът - учител Евгени Серафимов, допълни: „Колко важно е да не разделяме обществото на фрагменти и да не търсим отговорност за художниците само в галериите, Министерството на културата или Министерството на образованието. Историята ни показва, че благодарение на Окръжния съд се издига гениалната личност на Владимир Димитров – Майстора. И това, че отново нещо подобно се случва след 118 години, че дава шанс на младите творци, поставя Кюстендилският окръжен съд на едно много специално място, спрямо другите институции в страната“.

През 1899 г., благодарение на калиграфския си почерк, Майстора е назначен за писар в Кюстендилския окръжен съд. В свободното си време, той скицира разсилния, другите писари, адвокатите и подсъдимите, прави и пейзажи от околностите на града. Талантът му е забелязан от председателя на съда Никола Чехларов. В желанието си да направи нещо за младото момче, той изпраща 20 негови скици в Рисувалното училище, с молба да го приемат и да му отпуснат стипендия. Отговорът бил, че момчето е талантливо, но стипендия няма. Тогава Никола Чехларов събира рисунките и прави първата изложба на Владимир Димитров – Майстора на 11 май 1903 г., в гимнастическия салон на Педагогическото училище в Кюстендил. Съдии, адвокати, граждани събират средства и Майстора постъпва като извънреден ученик в Държавното рисувалното училище / днешната Национална художествена академия – София /, в класа на Иван Мърквичка. За да не харчи от „народните пари“, той отива до София пеша!

118 години по- късно Ви представяме изложбата „Майстора – писар в съда и неговите последователи“! Вижте платната във Фотогалерия, под публикацията в сайта на Окръжен съд – Кюстендил.

Окръжен съд – Кюстендил благодари за подкрепата на Детска градина „Слънце“ и отдел „Култура и духовно развитие“ на Община Кюстендил.