Около 15 лв - 20 лв. струва направата на 10 кг. сурова туршия, ако продуктите се купуват от търговската мрежа или пазара. В сезона на туршиите цените на зеленчуците са по-високи в сравнение със същият период на миналата година.

Килограм домати за консерва върви около 1 лв. за килограм, морковите са около 1,5 лв., цветното зеле червените чушки са около 2 лв.

Най-бързо, лесно и вкусно се прави сурова туршия със морска сол. За нея са необходими чушки, цветно зеле и моркови.

„Днес ви представям една сурова туршия, която е от моята баба с морска сол. Ние много си я харесваме и на доста хора съм я дала и е опитвана вече, много им харесва. Дробенето на самите зеленчуци отнема малко време, но не се вари така, че дробиш, пълниш бурканите и после хапваш. Рецептата е това - 4 кг. цветно зеле, 2 кг. червени чушки и един килограм моркови. Зелето се накъсва, иначе дробим чушките и морковите на малки парчета. След това ги заливаме с една чаша морска сол, 4 чаши и половина захар и 800 грама оцет, както и 9 чаши вода. Всичко това го месим 24 часа и след това пълним буркани. 24 часа престояват надробените зеленчуци в марината и като почнем да пълним бурканите слагаме целина отдолу и отгоре. Само това ни е подправката и един аспирин на буркан. Това ни е самата подправката, без черни пипери и т.н. Около 15 лв. излиза за 12 буркана от компот." разказва Милена Стоименова от село Жабокрът.

снимка: Кюстендил Инфо - новини

 

"Аз слагам една туршия, която се казва есенна салата. Зеленчуците общо като цяло са 5 кг. Няма значение от кое колко слагаш. Слага се ашлама, малки краставички обелени и нарязани на кръгчета, моркови, цветно зеле и гамби. Всичко това се надробява. Марината се завира. Марината е 150 гр. сол, 400 г. оцет, 300 г. захар и половин шише олио. Слага се кервиз. Всичко това се завира. Попарват се, зеленчуците се объркват и се попарват с вряла марина и 10-12 часа престоява. След това се затварят в буркани и се изварява, но само за 5 минути за капачка и веднага се изваждат, за да не омекнат много туршията и става много вкусна. Това е есенна салата. Значи тя след като е изварявана, може и две години да стои няма проблеми въобще. Тя си е изварявана." разказва Таня Григорова от Жабокрът.

Баба Красимира пък ни показа как се прави лютивка, която тя нарича Елексир.

"Продуктите са 1 кг. моркови се слагат в 500 грама вода и 200-250 г. олио. Пържат се 10-15 мин. Върху тях се слагат люти чушлета. По равно количество пак един килограм. След тях се слагат сините домати. Като сините домати предварително са обработени. Слагат се във вода и сол, за да излезе горчивината. Като станат готови сините домати се слагат червени чушки, нарязани на дребно и те 15 минути. Всичко по 15 минути се вари и накрая червените домати нарязани на дребно. И се слага черен пипер на зърна и дафинов лист. Една шепа захар се слага и се осолява. Като стане вече готово доматите, там няма вече определно време, колко 15 или 20 минути зависи от силата на огъня и се пасира всичко докато е още топло. Слага се магданоз и чесън. Пълнят се бурканчетата и се стерилизират за 5 мин. От един килограм от всичко ми излизат около 20 бурканчета от лютеница." разказва Красимира Николова от Жабокрът.

За вкусна домашна лютеница са необходими домати и малко люти и сладки чушки. Рецептата за вкусна домашна лютеница е от бабата на Милена Стоименова от Жабокрът.

“Рецептата е много стара, тя е от моята баба. 10 кг. домати се мелят на машина, като се изважда семето и люпките. След това правим марината от 200 г. олио, 200 г. вода, 200 г. оцет и 200 г. захар. Солта е на вкус. Слагаме марината да заври, след това добавяме 10 бр. леко люти чушлета за да ги запържим. Те си пускат някакъв специфичен мирис, който прави лютеницата още по-вкусна. След това като се запържат чушлетата ги вадим и слагаме доматите. Те врът почти до готовност, като след това слагаме около 2 кг. чушки сладък пипер, изпечен, обелен и смлян. Като поври 10- на минути с чушките е готова. От тази доза, която е 10 кг. домати и 2 кг. печени чушки излизат около 12 буркана половинки. Така,че около 15-16 лв. излиза лютеницата да си имате 12 буркана, никак не са малко и стават много вкусна, защото е домашна разбира се. Много по- евтино излиза и миризмата вкъщи на домашна лютеница е страхотна.“ разказва Милена Стоименова.

Повечето кюстендилци предпочитат домашно направената лютеница, не само заради по-ниската цена, а и заради вкуса.

"Домашна, защото е по-качествена. От истински продукти, няма допълнителни картофи, нишесте и т.н. Много по-евтино отколкото това в магазина ми излиза, като не плащам работата разбира се, само продуктите, естествено, че е по-евтино и много по-вкусна. Слагам в нея много неща. Слагам моркови, слагам син патладжан, домати, чушки. Всичко на огън направено разбира се, което е много по- вкусно“

“Купувам понякога и купечка, но повечето домашната лютеница. Защото си произвеждам всичко и чушка и домата. Всичко си имам градина, вила. Много по- евтино, вижте колко е скъпо тук. Трябва човек да си произведе, за да яде. Гледай сега има е от тази купечката има хубава. Аз например, зет ми докарва от Кърджали, от един приятел полицай, много е хубава. Сега дали отТурция я докарват, дали е българска немога да ви кажа. Купечка, хубава е също. Аз правя два вида лютеница. Едната махам семена, люпки всичко. Едната я правя и с люпките и семената. Така я искат децата“

То домашната е по-добра, стига да се направи както трябва. Винаги е за предпочитане. Но младите и дечицата предпочитат тази в магазините. Може би не са свикнали с този вкус. И аз предпочитам като не го харесват да си купим от магазина. Така мисля, че най-добре. Иначе всичко, което може да си направиш като зимнина и си го сам произведеш е винаги по-вкусно.“