Около 15 лв. излизат продуктите за направата на 10 кг. сурова туршия, ако не си ги произведете сами. Тази година цените на зеленчуците са малко по-високи в сравнение със същият период на миналата година. Килограм хубави домати върви между 2 и 2,50 лв.

Най-бързо, лесно и вкусно може да се направи сурова туршия с морска сол. За нея са необходими чушки, цената на които е около 2 лв. за кг., цветно зеле, което също струва около 2 лв. за кг. и моркови на цена около 1 и 1,50 лв. на кг. Също така ще са необходими оцет, морска сол, захар и няколко стръка кервиз.

"Рецептата е това - 4 кг. цветно зеле, 2 кг. червени чушки и един килограм моркови. Зелето се накъсва, иначе дробим чушките и морковите на малки парчета. След това ги заливаме с една чаша морска сол, 4 чаши и половина захар и 800 грама оцет. Всичко това го месим 24 часа. Забравих да кажа и 9 чаши вода, към всички тия неща. Месим го 24 часа и след това пълним буркани“, разказва Милена Стоименова от село Жабокрът. Тази рецепта за сурова туршия е  запомнила от баба си, която е от Старозагорският край.

снимка: Кюстендил Инфо - новини от Кюстендил и региона

Таня Григорова от Жабокрът ни представя рецепта за друга туршия, която тя нарича Есенна салата. За направата и е необходимо готовите буркани да бъдат изварени за кратко време, колкото да се запечатат добре капачките.

"Зеленчуците общо като цяло са 5 кг. Няма значение от кое колко слагаш. Слага се ашлама, малки краставички обелени на кръгчета, моркови, цветно зеле и гамби. Всичко това се надробва. Марината е 150 гр. сол, 400 г. оцет, 300 г. захар и половин шише олио. Слага се кервиз. Всичко това се завира. Попарват се, зеленчуците се объркват и се попарват с вряла марина и престояват 10-12 часа. След това се затварят в буркани и се изварява, но само за 5 минути за капачка и веднага се изваждат, за да не омекнат много туршията“.

Туршията с изваряване излиза на по-висока цена, но може да остане на съхранение до 2-3 години.