Шабан Мустафа спечели нов рекорд на трасето в 7-то издание на надпреварата "Осогово рън” при планинските бегачи. Многократният шампион на България показа отлична форма и смъкна рекорда на трасето с цели осем минути. Той пробяга разстоянието от площад "Велбъжд” в Кюстендил до връх Руен, 2:13:572:22:51 мин. Силен резултат записа и Христина Козарева 2:57:27 - на 30 секунди от рекорда на Мая Недялкова.

В 9 часа 16 август /неделя/ бе даден старт на състезанието по планинско бягане и планинско колоездене "Осогово рън 2020". Старта на състезанието е разположен на площад "Велбъжд" в Кюстендил, а финалът на връх Руен в Осоговската планина. Състезанието се организира от Сдружение "Маратон” със съдействието на Община Кюстендил и Туристическо дружество "Осогово”.

"Тръпката от участието в „Осогово рън“ е в невероятната красота, която се вижда, бягайки или карайки велосипед в Осоговската планина. Планина е много красива. Физическото натоварване, малко адреналин, преодоляване на препятствия, борбата със себе си и радостта да стигнеш до крайната точка”, споделиха участниците, които тази година бяха значително по-малко.

снимка: Туристическо дружество Осогово

"Това е едно доста сериозно предизвикателство, но си струва човек да опита. Контролното време е 5 ч и половина, но най-добрите пристигат значително по-бързо. Могат да участват и любители, идеята е да предизвикаме хората. Времето беше благосклонно към участниците - идеално за бягане и колоездене. Имаше няколко подкрепителни пункта."

За състезанието бяха предвидени две различни трасета, по които преминаха бегачи и колоездачи.

Трасето на бегачите стартира от площад Велбъжд в центъра на Кюстендил (530м Н.В.), преминава покрай стадион Осогово, картинг писта Пауталия и Почивало, преминава по горски път под х. Иглика до Студен кладенец (8,4км), по черен и асфалтов път достига х. Осогово (13,2км), продължава по черен път през Бегбунар (19,5км) по централното било на Осогово до финала на връх Руен (2251м Н.В.).

Трасето на колоездачите стартира от площад Велбъжд в центъра на Кюстендил (530м Н.В.), по асфалт и каменни плочи преминава през Хисарлъка, покрай санаториума, през Богослов до Студен кладенец (11,2км), по черен и асфалтов път достига х. Осогово (16км), продължава по черен път през Бегбунар (22,3км) по централното било на Осогово до финала на връх Руен (2251м Н.В.).

Веригата FIVE MOUNTAINS включва изкачване на най-високите върхове на 5-те най-високи български планини от прилежащите им градове: връх Ботев в Стара планина от Калофер, връх Вихрен в Пирин от Банско, връх Мусала в Рила от Самоков; връх Руен в Осогово от Кюстендил и последното изкачване, което предстои е на Черни връх във Витоша от НДК в София.