фотограф: Ярослав Ставрев

Росен Лилов от спортен клуб 199 стана първи при бегачите, стигнали връх Руен за време от 2 часа 30 минути.

Това стана в рамките на състезанието Осогово Рън. В състезанието, организирано от Сдружение "Маратон" и част от иницативата Пет планини участваха 58 бегачи и 25 колоездачи. Връх Руен е с височина 2 251 м.н.в. и е най-високата гранична точка за ЕС.

"Представител съм на театър 199. Вече печеля състезанието за трети път. То ми е по-скоро като една предварителна подготовка за едно маратонско бягане през есента", сподели победителят Росен Лилов.

Кънчо Костадинов е роден в Кюстендил. "Може да се каже, че участвам още от самото начало на организиране на състезанието. Пропуснах го само миналата година. Гледам на него като на едно изпитание на издръжливостта и волята", сподели Кънчо Костадинов.

Стартът бе даден от централния площад "Велбъжд", а състезанието се организира за четвърта поредна година. Идеята на Сдружение "Маратон" е да акцентира върху аматьорския спорт. "Няма нови неща, просто затвърждаваме позициите си. Организираме състезанието с голямата помощ на община Кюстендил, която ни осигури транспорт, линейка. При нас много от професионалистите правят своите постижения, иначе основният фокус е върху аматьорския спорт", заяви Борислав Панков от Сдружение "Маратон".

При колоездачите с време от 2 часа и 11 минути пръв финишира Дончо Михайлов. Единственият кюстендилски състезател в тази дисциплина бе Марио Димитров.

"Безспорно имам конкуренция, но аз го правя преди всичко за здраве и тонус. Предизвикателството е голямата денивелация, да се изкачиш от 550 метра на 2251 метра. Ние имаме прекрасна букова гора и всички участници коментират, че при нас условията са много добри", добави Марио.

Състезанието е със значително по-голям брой участници в сравнение с предходната година. Колоездачите трябваше да изминат 29 км, а бегачите 26 км.