Макар и с малко закъснение започна работата по изграждането на завода за автомобилни части в покрайнините на Кюстендил. Инвеститорът е немската фирма „ФолаПласт“ ООД. Строежът трябваше да бъде открит с официална церемония по първа копка на 1 юли 2020 г., но коронавирусът осуети намеренията на компанията.

Новият завод е първото производствено предприятие на немската компания VolaPlast GmbH & Co. KG извън Германия. Немската компания майка ФолаПласт е една от най-модерните и иновативни компании за преработка на пластмаси в Германия. Фирмата е основана през 1961 г., а днес във ФолаПласт Германия работят почти 200 души, които се управляват от 3-то поколение собственици.

В заводът в Кюстендил се предвижда производството да започне с 30 работника, които ще изработват сензорни системи, стъклопочистващи и измиващи системи за различен вид автомобили. Очаква се в последствие броят на работниците да бъде между 100 и 120 човека. Фирмата ще вложи около 2 000 000 евро за изграждането на съоръжението.

"За нас най-важното на новото място са мотивирани и ангажирани служители. Ето защо стартирахме с подбора на специалисти и ръководни кадри в платформата jobs.bg. Ще започнем да търсим персонал за производството най-късно през есента", каза Вернер Хопах, управител и собственик на фирмата.

 

снимка: Кюстендил Инфо - новини от Кюстендил и региона

"Знаете, че нашата амбиция е да задържим младите хора и всички наши приятели, които са били принудени да мигрират по икономически причини, отново да работят на място, така че съм убеден, че ще бъдат много доволни самите работодатели и няма да съжаляват, че са инвестирали. Те точно за това избраха Кюстендил, заради сериозния потенциал в образованието, възможността да бъдат намерени качествени специалисти и съм убеден, че това ще бъде първа стъпка в правилната посока“, заяви кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

На парцел с площ над 17 000 м² се изгражда модерна производствена и складова сграда с двуетажно административно крило. Новата сграда трябва да бъде готова през февруари 2021 г. В последствие на площ от 4300 м² ще се произвеждат технически пластмасови детайли и ще се монтират автостъклоизмиваща система за различни автомобилни производители в Европа. До февруари 2021 г. трябва да бъде завършен целият завод и складовете.