На 1 април 2020 г. за областите Благоевград и Смолян е в сила предупреждение от втора степен (оранжев код) поради очаквани валежи от тежък и мокър сняг и образуване на снежна покривка с дебелина 15-20 cm.

За 17 области в Западна и Централна България е в сила предупреждение от първа степен (жълт код).

През нощта и утре над страната ще бъде облачно и на много места ще има валежи от сняг, в Югоизточна България и по Черноморието – предимно от дъжд. Ще духа до умерен, в източните райони временно силен вятър от изток-североизток. На много места ще се образува снежна покривка, а в южнитe райони от страната ще вали мокър и тежък сняг. Минималните температури ще са между минус 3° и 2°, а максималните ще бъдат предимно между 0° и 5°.

В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг, значителни в Рило-Родопския масив. Ще се образува нова снежна покривка, а в комбинация със силния вятър от източната четвърт, на много места ще има условия за преспи и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 2°, на 2000 метра - около минус 6°.
По Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Максималните температури ще са 5° - 7°. Вълнението на морето ще е 2 - 4 бала. Температурата на морската вода е 10° - 11°.

На 01.04.2020 слънцето ще изгрее в 07:09 часа и ще залезе в 19:52 часа. Продължителност на деня 12:42 часа.
Дежурен синоптик: Мартин Славчев