Близо 18 кг пчелен мед са спрени от продажба в Кюстендил заради несъответствия в етикетирането.

Тематичната проверка на Областна дирекция по безопасност на храните е имала за цел да се проследи произход, наименование, вложени съставки, етикетиране, посочване на произход на продукта. Извършени са проверки в 32 обекта за търговия на дребно на територията на областта. В 31 от тези обекти на се установени нарушения.

"Несъответствията касаят етикетирането на пчелния мед. Нарушени са изискванията за етикетиране в Наредба 26, където е казано, че етикетът трябва да съдържа номера на удостоверението за вписване на обекта, име и адрес на производителя, наименование на продукта, дата на производство, както и регистрационен номер на животновъдния обект, източник на пчелния мед” каза д-р Велка Войнова пред репортер на Кубер прес.

Пчелният мед в кюстендилско се продава на цени между 10 и 12 лева за килограм на дребно.

"Всеки избира сам как да реализира продукцията си. Тези, които разчитат основно на пчеларството за основно перо при доходите, държат на цена около 12 лева. Докато тези, които имат някакви странични доходи и пчеларството им е само хоби, както и тези, които прекупуват пчелен мед от други краища на страната, където цената е по-ниска си позволяват да продават на цени от по 10 лева”, каза още Тихомир Стоицов.

Хората трябва да внимават при покупката на пчелен мед, защото по външен вид за качеството на продукта не може да се съди. Единствено лабораторен анализ би дал ясна представа за качеството на меда, обясни Тихомир Стоицов, председател на браншовия съюз "Пчела” – Кюстендил пред репортер на „Кубер прес“.

Според Тихомир Стоицов купуването на пчелния мед е най-добре да става директно от пчелар-производител,който хората познават и на когото може да се доверят, при него те могат да видят какво представлява пчелният мед, да дегустират и съответно да си харесат типа мед, който най-много им подхожда.