Районен съд Кюстендил одобри споразумението постигнато между прокуратурата и защитата на обвиняемия и наложи наказание от 3 години "пробация" на обвинен в домашно насилие кюстендилец. Това е максималното наказание предвидено в закона.

 

74 годишния Петър В. се призна за виновен в това, че на 30.11.2019 г. в кухня на къща, намираща се в Кюстендил, в условията на домашно насилие е причинил на съпругата си Е. В. лека телесна повреда, изразяваща се в контузия на лява лакетна става. За това престъпление по чл. 131, ал.1, т.5а, във вр. с чл. 130, ал.1 от НК, наказанието за обвиняемия е „пробация“, изразяваща се в следните пробационни мерки: „задължителна регистрация по настоящ адрес“ за срок от 1 година и 10 месеца, с периодичност 2 пъти седмично и „задължителни периодични срещи с пробационен служител“, за срок от 1 година и 10 месеца.

Петър В. се призна за виновен и за извършител на друго престъпление - в условията на домашно насилие се е заканил на Е. В. с убийство, с думите: „Сега си сама, няма кой да те спаси, това е твоя край, ще те заколя на парчета, къде е ножа“ и др., като й е нанесъл множество удари с юмруци и ритници по главата и тялото и това заканване би могло да възбуди в Е. В. основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл. 144, ал.3, във вр. с ал.1 от НК, поради което и при условията на чл. 55, ал.1, т.1, б. „б“ от НК, обвиняемият ще изтърпи наказание „пробация“, с максимален размер на срока – 3 години, със следните мерки: „задължителна регистрация по настоящ адрес“, с периодичност 2 пъти седмично, „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ и „Включване в програми за обществено въздействие“.