Районният съд в Кюстендил не уважи искането на Любомир К. за изменение в по-лека на взетата по отношение на него мярка за неотклонение "Задържане под стража“. Мъжът е привлечен като обвиняем за квалифицирана измама, в условията на повторност. Става дума за измами за продажба на пелети. Любомир К. е в ареста от 2- ри Август 2019 година.

От данните съдържащи се в свидетелството за съдимост на обвиняемия и от събраните по делото доказателства, според съдия Светослав Петров е налице реален риск от извършване на престъпление от страна на Л. К. За обезпечаване, ефективно постигане целите на мерките за неотклонение и срочност при разглеждане на делото, е необходимо да бъде потвърдена наложената мярка за неотклонение "Задържане под стража“, се казва в мотивите на съдия Петров.

В съдебното заседание районния прокурор Ивайло Илиев съобщи, че към момента в Районна прокуратура - Кюстендил са приети 30 досъдебни производства от територията на цяла България, по които има данни за съпричастност на обвиняемия Любомир К. към разследваните престъпления - основно за измами.

Според обвинението, Любомир К. / на 36 години / е взимал капаро от клиенти, като ги е въвеждал в заблуждение, че ще им достави пелети за огрев. Той се е представял за представител на фабрика за пелети от Северна Македония – престъпление по чл. 210, ал. 1, т. 4, във връзка с чл. 209, ал., връзка чл. 26, ал. 1 от НК, като предвиденото наказание е „лишаване от свобода“ за период от 1- 8 години.