Над 70 пожара са избухнали през последната седмица в кюстендилско. Главната причина за тях е заради човешка небрежност и паленето на сухи треви и стърнища. Пожарникарите трудно обаче успяват да установят извършителите на палежите.

Пролетното време и високите температури през последните дни е предпоставка за усложняване на пожарната обстановка.Въпреки редицата предупреждения на служителите от пожарната и съставените актове за административни нарушения, продължава паленето на отпадъци и сухи треви, водещо до сериозни последици  за горския, полски  и жилищен фонд.  

Пламен Янев- главен инспектор в РДПБЗН- Кюстендил:„Преобладават хората над 65 години, тоест пенсионерите. Те си почистват земеделските земи, чрез остарялата практика чрез запалване, а не чрез извозване на растителните остатъци и горивните отпадъци, което води до резултат запалването на горски и полски фонд. Това е най- лесния начин за отстраняване на растителните отпадъци, който е забранен“

При възникналите  пожари с материални загуби са унищожени 10 дка широколистна гора, сгради с площ 200 кв.м, 2  фургона и 15 кв.м покривна конструкция. 

Катя Табачка- говорител на ОД на МВР- Кюстендил.„За последната седмица са установени 7 причинители на пожари. Те са чистили имотите си с палене на изсъхналата растителност. Съставени им актове за установяване на административно нарушение по закона за МВР. За това деяние предвидената глоба е от 200 до 2000 лв.“

През последният един месец пожарникарите от Кюстендилска област са изгасили близо 200 пожара, главно причинени поради небрежност.

Административната санкция  за палене на стърнища и изгаряне на горими отпадъци, съгласно ЗМВР, е от 200 до 2000 лв. При забелязан  пожар, съобщете незабавно на тел.112.