Служители на ОП "Чистота" чистят онова бяло,пухкаво нещо

В началото на 2019 г. още на 9 Януари заваля сняг. Онова бяло и пухкаво нещо, което би трябвало да носи радост на деца и възрастни, но уви това не е съвсем така. Снеговалежа създава проблеми. Снеговалежа нагледно показва що за хора живеят по нашите земи.

Оплакват се хората, коментират помежду си, пишат по социални медии, звънят по телевизионни и радио студия  за да споделят със всички останали, че някой не си е свършил работа и не почистил снега. Имат право! Не е почистено! Но малко вероятно е да се стигне до такава ситуация, ако освен правата всички ние си знаем и задълженията. А задължения не липсват! Всеки е длъжен да почисти пред дома си, пред магазина си, пред заведението си и т.н.  Длъжен е, ама някак си това не се случва или поне се случва рядко. Като цяло обичаме да търсим кусури в другия, оня който за нищо не става, оня който нищо не работи и т.н.

    Страшното е че оня действително не работи. Едно от най-големите училища в Кюстендил ПМГ "проф. Емануил Иванов" обучава 630 ученика, в същата сграда се намира НУ "Свети Климент Охридски" в което се обучават     около 300 ученика. На същата улица се намира и ДГ "Първи Юни" база Зорница в която детска градина се обучават около 130 деца. На една улица се намират три учебни заведения, в който се обучават близо 900 деца!     Деветстотин деца! Всяка сутрин тия 900 деца трябва да са на линия по едно и също време! Улицата е еднопосочна, понеже колите спират на средата на улицата за да слязат учениците и се получава задръстване. Когато     вали сняг става още по-лошо. Снегорина е минал и образува 30-40 см. стена от сняг която учениците трябва да преминат. Задръстването започва от съседните преки, а най-много вредни емисии автомобилите отделят     при потегляне и работа на място, вредни емисии, който минават през белите дробове на нашите деца! Същите ония деца, които ще стоят поне до обяд с мокри крака, защото и тротоара на улицата не е почистен!     Въпреки, че е само един не е почистен.

    Има и по-страшно! Улица "Осоговска", която води от ПМГ "проф. Емануил Иванов" до ул. "Цар Освободител" на практика няма тротоар! От едната страна е разпадащото се поделение а от другата са къщи. Тротоара на     поделението е опасен, заради самата сграда и не се почиства, а тротоара от към къщите освен, че не се почиства е задръстен с кофи за смет и автомобили. Така децата, които идват на училище са принудени да вървят     по улицата. Същата оная улица по която колите от задръстването при училището минават за да стигнат до главната улица в града.

Сутринта станах свидетел на следната гледка: собственик на закусвалня рине сняг от тротоара като го хвърля на улицата, а след малко минава снегорин, който връща снега от улицата пак на тротоара!!! Все си мисля, че това не може да е така! Няма логика някак си!

И всичко това се случва, защото никой не си е свършил работата или поне не си я върши както би трябвало. Нито оня дето трябва да организира движението в града, нито оня дето трябва да почисти улиците, нито оня дето трябва да почисти пред дома си! Никой! Всеки гледа в работата на другия, но не и своята! А ония дето се опитват да си свършат работа биват възпрепятствани!