С много настроение, песни и танци, мирис на домашно приготвени баници и ракия започна първият фестивал на мераклиите в кюстендилското село Слокощица. Инициативата е на кмета на селото подкрепена от Общиснки съвет Кюстендил и читалище "Братство 1869", частни фирми и лица, днес вече е реалност.

"Този фестивал е посветен на едни бивши ученици, които са учили в училището на селото. От хореографа Симеон Васев са обучени над 300 деца. Нашата цел е тези вече възрасни хора да дойдат. Надявам се и догодина да продължим" - каза Румен Калфил, кмет на село Слокощица.

Днес селото има много поводи за гордост и празнуване - 95 години от създаване на читалище "Просвета" и 40 години фолклорен състав с ръководител Симеон Васев. Повече от век местните хорат почитат традициите завещани им от техните предци и ги предават на следващите поколения.

"За млад човек като мен е много хубаво и интересно да е част от един такъв празник. Аз пея фолклор при Слава Соколова от 7 години, също така участвам в групата към читалище "Съгласие 2017" село Жабокрът." казва с усмивка на лице 17 годишната Ася Спасова от с. Жабокрът

Почетен гост и член на журито е родената в с. Слокощица и обичана народна певица Румяна Попова.

"Чувставам се у дома си и приветствам това, което днес се случва - първият фестивал, който кметът на селото господин Калфин отдавна имаше идеята да направи и вече е факт. Радвам се, че има толкова много желаещи да участват. Надявам се следващата година интереса да е още по-голям. В последно време виждам на много места в България фолклорни фестивали, определено има засилен интерес към народния фолклор, създават се все повече танцови състави и певчески фолклорни групи, което истински ме радва, защото фолкора е нашето богатство - той ни прави уникални." каза народната певица Румяна Попова.

Организаторите се надява първият фестивал на мераклиите да се превърне в традиция и да събира все повече почитатели на местните обичаи и фолклор.