Ученици от две кюстендилски училища – ПМГ „проф. Емануил Иванов“ и Началното училище „Свети Климент Охридски“ ще чуят първия училищен звънец извън сградата на ПМГ заради мащабните ремонти.

Сградата се реконструира основно със средства от 2,5 млн. лева, отпуснати чрез оперативните програми на ЕС.

„Ние ще открием новата учебна година на 15-и Септември заедно с учениците от Езиковата гимназия. Ще ползваме техните стаи на първия етаж. Ремонтите, които се правят в сградата на ПМГ, на която ние ползваме едно крило са нещо положително и много добро“, заяви директорът на Началното училище Елка Паргова. 

292 деца от първи до четвърти клас се обучават в учебното заведение, като първокласници са три паралелки.

Възпитаниците на ПМГ, които са от пети до 12-и клас ще провеждат учебните занятия в сградата на Първо ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”.  Там вече дори има и обособена учителска стая за педагозите. За учениците пък са определени трети и четвърти етаж на най-голямото основно училище в Кюстендил.

„Училището не е ремонтирано от 1986 година, имаше нужда от такъв ремонт. Сградата се санира отново, тъй като при санирането през 2004 година е използван по тънък материал. Подновена е ВиК и отоплителната инсталация. Предстои ремонт на покрива. Ще се санира и корпуса на Началното училище“, заяви директорът на ПМГ Ани Кюркчиева.

Ремонтите започнаха след 30-и юни, тъй като строителите трябваше да изчакат гимназистите от ПМГ да приключат учебната си 2016 /2017 година.

 

Още снимки - тук!

joomplu:1595