Кюстендил бе първият град в страната, където започна кампанията "Избери снукър" на Министерството на младежта и спорта и на Българската федерация по снукър. На две маси за деца и възрастни, всеки имаше възможност да се включи в този непопулярен  все още за България спорт. Инициативата ще се проведе в още три града в страната, в които има развити клубове по снукър.

В Кюстендил той е създаден преди 6 години от Лъчезар Гергов. После треньор става Юлиян Петров. 

"Всеки може да играе снукър стига да има желание, това е един джентълменски спорт, който те научава да уважаваш противника. Масата е с размери 3,60 на 1, 80, победител е този, който успее да вкара най-много точки", споделя 16 -годишният Даниел Младенов. Той се занимава със снукър от 4 години и досега е участвал в различни национални състезания в София и Пловдив.

Дейвид Давидков е на 15 години, и е в клуба също от 4 години. "За да станеш един добър състезател по снукър и първо да се научиш, ти трябва много сериозна подготовка. Поне една година, и то при занимания по пет пъти седмично, поне аз така правя", споделя Дейвид Давидков.

Техният треньор Юлиян Петров е доволен от представянето им. "За да играеш снукър, трябва много да го обичаш. То е нещо като математиката, или я харесваш или не. Аз например се запалих още преди 1990 година. Целта на тази кампания е да привлече вниманието на децата, и да ги откаже да не изброявам от какви зависимости", казва Юлиян.

На масите пред община Кюстендил безплатно всеки можеше да се включи, както и да гледа демонстрациите на лицензиран треньор.