Специализирана полицейска операция бе проведена в края на миналата седмица на територията на общините Дупница, Сапарева баня и Бобошево. Операцията бе разпоредена от директора на ОДМВР- Кюстендил, ст. комисар Св. Григоров и имаше превантивни цели за ограничаване на противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица, нарушения на обществения ред, предотвратяване на употреба на алкохол, тютюневи изделия и наркотични вещества. Операцията бе проведена от служители на РУ Дупница,  на сектор  „Специализирани тактически действия“ при ОДМВР – Перник,  представител на Община Дупница и служители на отдел „Закрила на детето“ за времето от 22.00 ч. на 28 юли до 4.00 ч. на 29 юли. По време на осъществените специализирани действия са изведени от дискотека в Дупница 25 непълнолетни лица, 22-ма от тях са били с придружител, 3-ма – без,  непълнолетен клиент на заведението е  консумирал алкохолна напитка. За  установените нарушения са съставени 3 АУАН на родителите на непридружените лица и 1 АУАН на юридическото лице, стопанисващо дискотеката.

6 бързи полицейски производства са образувани в края на миналата седмица за управление на МПС след употреба на алкохол или нерегистрирано – служители на РУ Бобов дол са установили 53-годишен водач на л.а. „Москвич“ в с. Големо село с 2.04 промила алкохол в издишания въздух, отказал е да му бъде взета кръв за анализ; кюстендилски полицаи са установили 34-годишен водач на л.а. „Мерцедес“ в с. Граница да управлява с 2.08 промила алкохол в издишания въздух и 46-годишен водач на л.а. „Фолксваген“  в с. Скриняно – с 1.22 промила алкохол в издишания въздух ; дупнишки полицаи са установили в с. Усойка 55-годишен водач на л.а. „Опел“ с 1.44 промила алкохол в издишания въздух и двама водачи на нерегистрирани мотоциклети/66-годишен в Дупница и 55-годишен в с. Бистрица/. Водачите са задържани с полицейска заповед, за случаите е уведомена прокуратурата.

Непълнолетно момиче, обявено за общодържавно издирване, е намерено от криминалисти на РУ Кюстендил в края на миналата седмица. То е било обявено за издирване по молба на родителите след като е напуснало дома си и не се е прибрало. Предадено е на родителите в добро състояние.

Кражба на метална каса, здраво закрепена,  от къща в кв. „Изток“е заявена вчера в РУ Кюстендил.  По данни на заявителя в касата е имало 3 пръстена, обеци и гривна от злато. При извършения оглед от дежурна полицейска група на място следи от взломно проникване  в имота не са установени. Досъдебно производство е образувано по случая в РУ Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор.

Взломяване на мазетата на жилищен блок на ул. „Бузлуджа“ в Кюстендил е заявено в края на миналата седмица. Извършени са огледи на място от дежурна полицейска група, образувани са досъдебни производства по случаите, уведомена е прокуратурата. 

9 пожара са гасили екипи на районните служби ПБЗН в края на миналата седмица, 2 от тях са нанесли щети. Оказали са съдействие по обезопасяването на 2 обекта, където са влезли змии.

Небрежно боравене с открит огън е причинило вчера пожара в землището на с. Червен брег . огънят се е развил в нива с посеви, стърнища и сухи треви, унищожени са 37 дка овес и 6 бали фураж. Пожарът е потушен от 2 екипа на РСПБЗН – Дупница, спасени са 170 дка посеви.

Пожарът в землището на с. Четирци е възникнал в събота в нива с пшеница по време на жътва. Унищожени са 5 дка пшеница и 38 дка овощни градини, засегнати са 207 дка сухи треви и стърнища. Пожарът е угасен от екипи на РСПБЗН – Кюстендил, местно население, горски служители. Причините за възникналия пожар се изясняват в рамките на образувано досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.