За символ на града и нежната стъпка, с която идва пролетта, младостта и новата надежда в Кюстендил бе избрана Леа Йорданова под номер 11 , а нейни подгласнички са – Нилана Колевска, под номер 10 (първа подгласничка) и Милана Станкова, под номер 14 (втора погласничка).

Победителката и нейните подгласнички бяха избрани от компетентното жури от доказани професионалисти в състав: легендарният водещ на цяла плеяда предавания – Ники Кънчев, телевизионният продуцент и сценарист – Владина Цекова, кастинг режисьорът и собственик на Star Box Casting – Милена Калева, журналистът и писател Магдалена Гигова и лицето на новата генерация в модната индустрия и собственик на CodeFashionTV – Анжела Бонева.

Церемонията по Избора на Девойка „Кюстендилска пролет“ бе съпроводен от впечатляващ спектакъл, чийто водещ бе един от любимите образи от телевизионния екран и родния радиоефир – Димитър Павлов.

Кюстендилци и гости на града имаха възможност да се насладят на палитрата от красиви фолклорни изпълнения на пленителната Деси Добрева, както и на изпълненията на едни от най-популярните рап изпълнители сред младата аудитория в България – FYRE, който гостува заедно с DJ THEO.

Победителката в конкурса Девойка „Кюстендилска пролет“ 2024 получава от Община Кюстендил парична награда в размер на 1500 лв., а двете ѝ подгласнички получават награда в размер на 900 лв, както и телефони от спонсора на събитието А1 и безплатен шофьорски курс от Учебен център„Тандем“.

Всички участнички получават подарък от Община Кюстендил – цветни букети, изработени от флориста Наси Главшина, ежедневни и официално тоалети, изработени от шивашко ателие „Мари Нитас“ – Кюстендил, официално обувки, изработени от фирма „Весика“ – Кюстендил, спортни обувки, изработени от фирма „Ste&Me” – Кюстендил, професионален грим, дело на Китна Спирова и професионални снимки от фотографите Борислав Данчов и Владислав Чанев.

Участничките получават още ваучери за 20% отстъпка на шофьорски курс от Учебен център „Тандем“, както и безплатна процедура на стойност 50 лв. от Студио за лазерна епилация Hairless.

Община Кюстендил благодари на всички, спомогнали „Кюстендилска пролет“ 2024 г. да се превърне в едно от най-значимите и вълнуващи събития на територията на страната, което не би било възможно без подкрепата на:

Запис от събитието можете да гледате на: https://www.youtube.com/watch?v=37MHBN9WCQE&t=125s

Тържествата по случай празника „Кюстендилска пролет” 2024 ще продължат на 21 март, когато ще бъде отбелязан официалният празник на града. От 11:30 ч. на площад „Велбъжд“ ще бъде отслужен молебен за здравето на кюстендилци. Програмата ще продължи с шествие към лесопарк „Хисарлъка“, където на сцена „Базиликата“ ще се състои ритуал по предаването на символите на града. Празника продължава с участието на любимата група на малки и големи – „Тоника СВ“, обичаните от публиката „Виво Монтана“ и кюстендилският Фолклорен ансамбъл „Родолюбие“, както и още множество събития.