Мярка за неотклонение „Временно „Задържане под стража“ за срок до 40 дни, по отношение на 56- годишния F. L., представящ се за C. I. от Република Косово, определи Окръжен съд – Кюстендил. Целта на временното задържане е да се обезпечи личното присъствие на лицето в предстоящото екстрадиционно производство, съгласно ЗЕЕЗА. Задържан е на 06.01.2024 година при извършена проверка на ГКПП – Гюешево, при влизане в Република България, въз основа на червен бюлетин от Интерпол - Белград.

Лицето е обявено за международно издирване, с цел арест и екстрадиция за сдружаване и извършване на престъпления, свързани с неразрешено производство и разпространение на наркотични вещества в Република Сърбия, се посочва в искането за Временно задържане под стража на Окръжна прокуратура.

Сред доказателствата по делото са две експертизи, на база снимков материал и пръстови отпечатъци, които установяват, че лицето C. I. от Република Косово е издирвания F. L. Налице е и реална опасност издирваното лице да се укрие, предвид липсата на постоянен адрес на територията на Република България и предвиденото наказание за това престъпление в Република Сърбия – „лишаване от свобода“ от 5 г., се посочва в мотивите на Окръжен съд – Кюстендил.

Определението подлежи на обжалване в 3- дневен срок пред Апелативен съд – София.