"Приказната Коледа на Кюстендил" - така са озаглавени празничните мероприятия в Кюстендил.

Ще бъде изградено Коледно градче състоящо се от 16 Коледни къщички, които ще бъдат разположени в градинката пред Община Кюстендил. В две от тях ще има коледни работилници за деца. Три от къщичките ще са социалните центрове, пенсионерските клубове и детските градини, които ще предлагат продукти лично производство, а средствата ще отидат за благотворителност. В останалите къщички местни търговци и производители, ще могат да предлагат стоки и услуги срещу 5 лв. наем на ден. До 8 дек. ще се приемат заявления за наем, а работна група ще определи наемателите на квотен принцип. Коледното градче ще заработи на 16 декември 2023 г. от 17:30 г.

"Единственият алкохол, който ще се предлага ще бъде греяно вино, както се прави навсякъде в цивилизованите държави. Няма да има предпоставки за пиянски истории. Ще бъде направено грамотно, както се прави навсякъде в Европа." заяви кметът инж. Огнян Атанасов.

На 2 декември от 17:30 ч. ще бъде пуснато празничното осветление на Коледната елха и площада, а празнична заря ще озари небето над града.

Кюстендил ще посрещне Коледа с джаз концерт на група Ginger groove, коледни работилници за деца и приказни игри с Ани. На 26 декември на площада ще пее Симона Петрова - Мона, а празничната програма ще продължи с анимация за деца и коледни работилници. На 27 декември празничната програма продължава с концерт на Елеонора Божанова, Георги Илиевски и кукерски групи от община Кюстендил. На 31 декември ще изпратим старата година с новогодишен концерт на Йоана Сашова и Димана Боянова. Организирана е томбола с награди, подсигурени от Сдружение по туризъм.

С празнично осветление ще бъдат пременени част от ул. Цар Освободител, градинката при Чифте баня и тази при балнеосанаториума. Акцентът в осветлението ще е от площада до хотел Велбъжд, а амбицията на новата управа на Община Кюстендил е вече и Колушко дере да има украса.