Ж. Пейсик / на 42 години / е привлечен от Окръжна прокуратура – Кюстендил, като обвиняем за това, че на 15.10.2023г., на митнически пункт Гюешево, без надлежно разрешително е пренесъл през границите на страната от Република Северна Македония, укрит в багажното отделение на управлявания от него автомобил „Рено Трафик“, с френска регистрация, високорисково наркотично вещество – амфетамин, поставен в 5 броя стъклени шишета с обща вместимост 42 мл. Обвинението е за престъпление по чл. 242, ал. 2, изр.1 от НК, за което се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лв. Защитата пледира за мярка за неотклонение „Парична гаранция“, предвид това, че не са налице доказателства, че в откритите шишета има високорисково наркотично вещество, тъй като е направен полеви наркотест, а резултатите от него не са прецизни и предстои изготвяне на експертиза от оторизирана лаборатория.

От събраните на Досъдебното производство доказателствени средства, може да се направи извод за обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към престъплението за което е привлечен. То е тежко умишлено престъпление по смисъла на НК. Съдът счита, че в случая е налице реална опасност от укриване, доколкото обвиняемият е чужд гражданин и няма доказателства за трайна връзка с България. 

Определението може да се обжалва и протестира в 3-дневен срок, считано от днес, с частна жалба или частен протест пред САС.