На 28 май 2023 г. от 18:00 ч. в Голямата зала на читалище ”Братство 1869” ще се състои заключителен концерт на участниците в Десетата камерна музикална академия  - студенти и преподаватели от Илинойски Уеслиън университет – САЩ, ученици и преподаватели от детската музикална школа към читалището и студенти и преподаватели от Държавната музикална академия – гр. София.

Участниците в Музикалната академия ще получат сертификат за завършен курс, както и различни подаръци, сред които картини, нарисувани от децата от школата по изобразително изкуство към читалището.

В Академията преподаваха изявени имена в класическата музика като проф. Владислав Григоров, Илия Радославов, Росен Идеалов, Сирма Величкова, Христофор Маринов, Кристиян Сугарев, Лиса Нелсън, Логан Кембъл от САЩ, както и преподавателите Адела Харалампиева, Красимира Матуска, Роза Мирчева, Костадин Нейков, Велина Петкова, Людмила Христова, Елеонора Борисова, Ярослав Ставрев и др.

В периода от 16 до 29 май 2023 г. студентите от САЩ се включват в майсторски класове, лекции и концерти, уроци по изобразително изкуство, народно пеене, народни танци, фотография, разговорен български език. 

Участниците в Академията имаха възможност да се запознаят с богатото културно-историческо наследство и природни забележителности на гр. Кюстендил, региона и страната.