Той извоюва и наградата "Солист", за музикалната школа при читалище ,,Братство"

Завърши 17-тия Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти, който се проведе от 28-ми до 30-ти април 2023г. в гр. Перник.

Талантливият цигулар Максимилиан Янков с преподавател Роза Мирчева, спечели първа награда на Международния конкурс за млади изпълнители на класически инструменти и наградата ,,СОЛИСТ" на Камерния оркестър ,,ОРФЕЙ" - гр. Перник 

В тазгодишното издание на конкурса, взеха участие 195 изпълнители, разделени в две категории: категория ,,А,, - за любители и ,,Б" - за участници от музикални училища, включени в три раздела:

  • струнни инструменти;
  • пиано и акордеон;
  • духови и ударни инструменти. 

В конкурса се включиха изпълнители от градовете Перник, София, Благоевград, Кюстендил, Пловдив, Бургас, Казанлък, Враца, Добрич, Асеновград, Петрич, Ст. Загора, В.Търново и Копривщица. Освен тях, участие в конкурса взеха и млади музиканти от Република Северна Македония.

Преподавателят по цигулка Роза Мирчева благодари на своя талантлив ученик Максимилиан, за неговото трудолюбие и постоянство, както и за двете високи награди, които заслужено спечели.Тя благодари също така, и на председателя на читалище ,,Братство 1869" Иван Андонов, за подкрепата, за чудесната колегиална атмосфера, за многобройните творчески изяви и академии, където учениците показват и затвърдяват своя талант.

Маестро Роза Мирчева отправи благодарности и към г-жа Бл. Танева и г-жа В. Тодорова - преподаватели в НМУ ,,Л. Пипков", на преподавателката по пиано г-жа Красимира Матуска, за съвместната им работа, и на всеотдайните родители Деси и Милен Янкови!