Фолклорна формация „Струмски полъх” и Детска фолклорна група „Трепетлика” с ръководител Слава Соколова при читалище „Братство 1869” гр. Кюстендил взеха участие в тазгодишното издание на Международен фолклорен фестивал „Босилеградско краище пее и танцува“, организиращ се от Център за култура „Босилеград“ и Община Босилеград, Република Сърбия. 

Основната цел на фестивала е запазване и представяне на нематериалното културно наследство на българското национално малцинство, мултикултурното и международно сътрудничество и  установяване на дългосрочни взаимоотношения в региона. Фестивалът предоставя възможност на фолклорните танцови и певчески групи от различни страни да покажат уникалността на своя фолклор, да запазят и популяризират своята култура, традиции и културно наследство и да създадат нови приятелства.

Двете групи имаха честта да закрият последната седма фестивална вечер на фестивала заедно с участници от Крушчица, Крушевац и Босилеград. Те се представиха с китка Кюстендилски песни и заслужиха бурните аплодисменти на публиката. Освен в категория „Народни песни“ участниците се изявиха и в конкурса за избор на най-хубава носия като представиха Кюстендилската народна носия, която бе оценена от жури и публика и заслужено спечели първа награда.

Между двете културни институции читалище „Братство 1869“ и Културния център в Босилеград има изградено дългогодишно партньорство, което със всяка следваща година се затвърждава все повече и повече и допринася за междукултурния диалог и разбирателството между двата съседни народа.